Τι σου προσφέρουν οι τράπεζες για να πληρώσεις με πλαστικό χρήμα

Τι σου προσφέρουν οι τράπεζες για να πληρώσεις με πλαστικό χρήμα
Ζήτηση για χρήση πιστωτικών καρτών υπάρχει μόνο για έναν λόγο: για τη πληρωμή των φόρων. Το «φαινόμενο» προκαλεί ανησυχίες στις τράπεζες οι οποίες καταγράφουν κατακόρυφη πτώση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Έτσι, αποφάσισαν να δελεάσουν τους κατόχους των πιστωτικών με δώρα, πόντους και προσφορές.

Της Έφης Καραγεώργου.

Η κάθετη πτώση του τζίρου των πιστωτικών καρτών, έχει οδηγήσει τράπεζες και επιχειρήσεις να επιβραβεύουν διπλά όσους κάνουν σήμερα αγορές με «πλαστικό χρήμα».

Οι εκπτώσεις μπορεί να ξεκίνησαν από τις 15 Ιουλίου, όμως ο τζίρος τους είναι αναιμικός, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν. Οι φόροι και τα χαράτσια κρατούν μακριά από το εμπόριο τους Έλληνες καταναλωτές.

Έτσι πολλές επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, αλλά και σούπερ μάρκετ, αλυσίδες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και πρατήρια βενζίνης, προσφέρουν πρόσθετη έκπτωση, στην έκπτωση, σε εκείνους που ψωνίζουν με την πιστωτική τους.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο είναι κάθετη και προκειμένου να δελεάσουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν το «πλαστικό χρήμα», προχωρούν σε συμφωνίες με μικρά και μεγάλα καταστήματα για «μπαράζ προσφορών» με μεγάλες μειώσεις τιμών, τις οποίες μάλιστα και επικοινωνούν μέσω των τραπεζικών δικτύων.

Έκπτωση στην έκπτωση, ειδικές προσφορές, επιστροφή χρημάτων, άτοκες δόσεις και μια σειρά από άλλα προνόμια συνθέτουν το δελεαστικό πακέτο, που προσφέρουν οι εταιρείες, προκειμένου οι πελάτες των τραπεζών να κάνουν εκεί τις συναλλαγές τους. Και όσο πέφτει ο τζίρος τόσο μεγαλύτερες είναι οι προσφορές.

Η πιο βασική προσφορά είναι οι εκπτώσεις με αγορές που γίνονται με πιστωτικές κάρτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό (συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της έκπτωσης των μαγαζιών) φτάνει στο εντυπωσιακό 75%, όμως στην πλειονότητα των επιχειρήσεων οι εκπτώσεις κυμαίνονται ανάμεσα στο 5% και το 30%. Παράλληλα, άλλες εταιρείες προσφέρουν έως και 12 άτοκες δόσεις με κάθε αγορά ή δώρα σημαντικής αξίας αν ο πελάτης ξεπεράσει κάποιο ποσό σε τζίρο.

Πλέον, όλες οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου έχουν εκδώσει, σε συνεργασία με τις τράπεζες, co-branded πιστωτικές κάρτες. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουν να δώσουν μια ακόμα «ανάσα» στο τζίρο με το «πλαστικό χρήμα», ο οποίος έχει μειωθεί περισσότερο από 30% τους τελευταίους μήνες.

Αναμφίβολα οι προσφορές είναι άκρως δελεαστικές. Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος –αν δεν πληρωθούν οι άτοκες δόσεις στην ώρα τους-, ο καταναλωτής να «χάσει» πολλά περισσότερα χρήματα από την αξία των όποιων δώρων παίρνει, αφού τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών εξακολουθούν να κινούνται στην περιοχή του 17% και 18%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ