Αποχωρεί από την Ισπανία η Vodafone - Πουλάει τη θυγατρική της έναντι 5 δισ. ευρώ

Αποχωρεί από την Ισπανία η Vodafone - Πουλάει τη θυγατρική της έναντι 5 δισ. ευρώ

Η Vodafone κατατάσσεται τρίτη στις ισπανικές τηλεπικοινωνίες μετά την Telefonica και την Orange.

Η Vodafone προχωρά σε πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία στην Zegona Communications έναντι του ποσού των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone, Μαργκερίτα Ντέλα Βάλε, η οποία έχει δεσμευτεί να αναδιαμορφώσει τον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο ώστε να τον καταστήσει πιο κερδοφόρο, είπε ότι η πώληση θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί σε αγορές με «βιώσιμες δομές και επαρκή τοπική κλίμακα».

Η Zegona, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η οποία διευθύνεται από το στέλεχος τηλεπικοινωνιών Ίμον Ο’ Χερ, έχει αγοράσει και πουλήσει στο παρελθόν περιουσιακά στοιχεία στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού φορέα Euskaltel. Η Vodafone Ισπανίας είχε ισχυρές μάρκες και δίκτυα, είπε, αλλά το χαμηλό περιθώριο ταμειακών ροών και τα μειωμένα έσοδά της έπρεπε να διορθωθούν.

«Έχουμε ένα καλύτερο σχέδιο», δήλωσε στο Reuters, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Euskaltel, Χοσέ Μιγκέλ Γκαρσία θα αναλάβει την επιχείρηση.

Οι μετοχές της Vodafone, η οποία θα λάβει τουλάχιστον 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, ανέστρεψαν τα πρόωρα κέρδη με πτώση 1%. Η μετοχή παραμένει κοντά στα χαμηλά 20ετίας.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου τον Απρίλιο, η Ντέλα Βάλε έχει επικεντρωθεί στην αναστροφή αγορών με χαμηλή απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης περικοπών 11.000 θέσεων εργασίας τον Μάιο και της συγχώνευσης της βρετανικής μονάδας της Vodafone με την Three ιδιοκτησίας CK Hutchison τον Ιούνιο.

Η ισπανική αγορά

Η Vodafone κατατάσσεται τρίτη στις ισπανικές τηλεπικοινωνίες μετά την Telefonica και την Orange. Η τελευταία συνδυάζεται με τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη MasMovil.

Ο Ο’ Χερ της Zegona δήλωσε «ενθουσιασμένος» που επιστρέφει στην ισπανική αγορά τηλεπικοινωνικών. «Αυτή η οικονομικά ελκυστική εξαγορά σηματοδοτεί την τρίτη μας συμφωνία στην Ισπανία μετά από επιτυχημένες ανατροπές στην Telecable και την Euskaltel», είπε.

Η Zegona θα μπορούσε να διαθέσει στην αγορά χονδρικής τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της Vodafone, σημείωσε.

«Έτσι, θα επικοινωνήσουμε και θα μιλήσουμε με την Orange και τη MasMovil και με την Telefonica και θα βρούμε τρόπους να βεβαιωθούμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχουμε θα χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ