Κατάργηση του ΕΚΑΣ εσείς; Αύξηση των δικαιούχων εμείς

Κατάργηση του ΕΚΑΣ εσείς; Αύξηση των δικαιούχων εμείς
Την ώρα που οι δανειστές απαιτούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2016 προκειμένου με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν να χρηματοδοτηθεί η καταβολή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» σε ολόκληρη τη χώρα –και όχι μόνο πιλοτικά σε ορισμένους δήμους όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα- η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την «έκρηξη» της δαπάνης για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Οι νέοι πίνακες με τους δικαιούχους που συντάχθηκαν πριν από λίγες ημέρες ύστερα από συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) αποκαλύπτουν απότομη αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων οι οποίοι θα πρέπει να εισπράξουν ΕΚΑΣ και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2015.

Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να «φρενάρει» αυτή την αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων η δαπάνη για το ΕΚΑΣ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ακόμη και κατά… 300 εκατ. ευρώ.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ. Ποια θα είναι η συνέχεια; Η κυβέρνηση θα τρέχει να βρει… ισοδύναμα για να καλύψει τη δαπάνη φορτώνοντας, ενδεχομένως, και άλλους φόρους στους φορολογούμενους.

Ο κίνδυνος έκρηξης της δαπάνης -κάτι που αν συμβεί τελικώς μόνο απαρατήρητο δεν θα περάσει από τους δανειστές- οφείλεται σε… τεχνικούς λόγους οι οποίοι όμως, καθώς φτάσαμε στο στάδιο της υλοποίησης, θα αποδειχτούν πολύ ουσιαστικοί. Να πως έχει η ιστορία: Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταβάλλεται σε όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

Η τελευταία σχετική εγκύκλιος, εκδόθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, λίγες ημέρες μετά την εκλογή της. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Εργασίας η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, ξεκαθαρίστηκε ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ το 2015, θα παραμείνουν αμετάβλητα στα επίπεδα του 2014.

Μάλιστα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που έχει τα στοιχεία για τα εισοδήματα αλλά και η ΗΔΙΚΑ) έλαβαν εντολή να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να βρεθεί ο αριθμός των δικαιούχων μέχρι το τέλος Απριλίου. Μάλιστα, το ίδιο έγγραφο ανέφερε ότι «ο χρόνος πρώτης καταβολής του επιδόματος και τυχόν αναδρομικών ποσών έτους 2015 στους δικαιούχους καθώς και σχετικές οδηγίες θα γνωστοποιηθούν με μεταγενέστερο έγγραφο δεδομένου ότι προς το παρόν, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου των δικαιούχων μέσω της διασταύρωσης των αρχείων της ΓΓΠΣ και της ΗΔΙΚΑ».
Πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία έβγαλαν σαφώς μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων. Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, από περίπου 300 χιλιάδες που ήταν οι δικαιούχοι πέρυσι, για φέτος, η ηλεκτρονική επεξεργασία φτάνει στις 400.000 και πλέον. Η απότομη αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων έχει την εξήγησή της.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Για να αποφασιστεί αν θα καταβληθεί ή όχι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς αλλά της προ-προηγούμενης. Έτσι, το αν θα πάρει κάποιος ΕΚΑΣ φέτος δεν εξαρτάται από τα εισοδήματα του 2014 αλλά από τα εισοδήματα του 2013. Άλλωστε, τα εισοδήματα του 2014 δεν είναι ακόμη γνωστά στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Με το που άνοιξαν τις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων του 2013, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν σαφέστατη μείωση εισοδημάτων στις τάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Γιατί συνέβη αυτό; Το 2012, ήταν η τελευταία χρονιά που καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας στους χαμηλοσυνταξιούχους. Από την 1/1/2013 εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του 2ου μνημονίου και οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν δύο ολόκληρες συντάξεις ή περίπου το 14% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Αυτή η μείωση που τότε «πόνεσε» τις τσέπες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, σήμερα μπορεί να φανεί ευεργετική για περίπου 100.000 εξ’ αυτών. Η μείωση των εισοδημάτων κατά 14% που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του 2013, καθιστά αρκετούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Το όφελος από το να γίνει κάποιος δικαιούχος μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι μεγαλύτερο από την απώλεια που προέκυψε λόγω της κατάργησης της 13ης και της 14ης σύνταξης. Και δεν είναι μόνο ότι κάποιος μπορεί να γίνει δικαιούχος του ΕΚΑΣ για πρώτη φορά. Είναι ότι μπορεί ακόμη και αλλάξει «κλιμάκιο» που σημαίνει ότι θα καταλήξει να παίρνει μεγαλύτερο ποσό.


Τα εισοδηματικά κριτήρια για φέτος

Τα εισοδηματικά κριτήρια που –με την εγκύκλιο του Φεβρουαρίου- έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή για φέτος το υπουργείο Εργασίας, διαμορφώνονται ως εξής:

• Για ατομικό εισόδημα από συντάξεις, έως 7715,65 ευρώ, το επίδομα ανέρχεται στα 230 ευρώ τον μήνα

• Για ατομικό εισόδημα από συντάξεις, από 7715,66 έως 8018,26 το επίδομα ανέρχεται στα 172,5 ευρώ τον μήνα

• Για ατομικό εισόδημα από συντάξεις, από 8018,27 μέχρι 829,93 το επίδομα ανέρχεται στα 115 ευρώ τον μήνα

• Για εισόδημα από 8219,94 έως 8472,09 ευρώ το επίδομα περιορίζεται στα 57,5 ευρώ.

Υπάρχει και μια κατηγορία που λαμβάνουν επίδομα 30 ευρώ μηνιαίως και αφορά σε όσους έχουν εισόδημα από συντάξεις από 8472,1 έως 9200 ευρώ ετησίως.

Το ατομικό φορολογητέο εισόδημα (ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 9884,11 ευρώ ενώ το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι χαμηλότερο από 13.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ