Τα 7 δισ. ευρώ όφελος που έφερε η αναβάθμιση της S&P και η ώθηση της μετοχής του ΤΙΤΑΝΑ από τις ΗΠΑ

Τα 7 δισ. ευρώ όφελος που έφερε η αναβάθμιση της S&P και η ώθηση της μετοχής του ΤΙΤΑΝΑ από τις ΗΠΑ

Τι σημαίνει το positive από τον δεύτερο σημαντικότερο οίκο αξιολόγησης;

Μίας αναβάθμισης, όφελος 7 δισ. ευρώ σε μία εβδομάδα

Παρασκευή βράδυ αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας η Standard & Poor's, και σήμερα Τετάρτη το (κεφαλαιακό) όφελος τείνει να φθάσει τα 6 plus δισ. Ως γνωστόν η S&P άφησε αμετάβλητη στο ΒΒΒ- την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αναθεώρησε σε θετική την προοπτική με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τακτική που θα ακολουθήσει η Moody's το φθινόπωρο.

Τι σημαίνει το positive από τον δεύτερο σημαντικότερο οίκο αξιολόγησης; κατ' αρχήν "υποχρεώνει" τη Moody's- δλδ τον ισχυρότερο/μεγαλύτερο να μειώσει το discount- από την στιγμή μάλιστα που το ελληνικό δημόσιο χρέος "κοστολογείται" φθηνότερα λ.χ. από το ιταλικό. Στο 3,401% το GR10Y- τιμές απόγευμα Τρίτης- έναντι 3,811% του αντίστοιχου ΙΤ10Υ- σε μικρότερη απόκλιση/spread από το bund-

Παράλληλα όμως, "έλυσε τα χέρια" των επιτελών του ΟΔΔΗΧ να επιχειρήσουν την δεύτερη μεγάλη "έξοδο" στις αγορές για το 2024.Μετά την έκδοση του 10ετούς διάρκειας (τέλος Ιανουαρίου) με την προσφορά σε επίπεδα ρεκόρ 35 δισ. (με τιμολόγηση στο 3,45%=2,65% mid swaps + 80 pbs) αρκούν άλλα 4 δισ. για να καλυφθεί-σχεδόν- εξ' ολοκλήρου το δανειακό πρόγραμμα της χώρας για το 2024 (10 δισ.). Με τον "αέρα" της αναβάθμισης από την S&P η έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας από την Eurobank με την προσφορά να ξεπερνά το 1,4 δισ. και την διοίκηση να αντλεί 650 εκατ.

Με την ίδια ώθηση και το 2,99% για τον ΔΤΡ την Δευτέρα, συν 3,48% χθες που σε όρους αποτίμησης ανεβάζουν το "ταμείο" σε πάνω από 6,5-7 δισ. Aπό μία και μόνον αναβάθμιση του outlook, το "παράθυρο ευκαιρίας" που άνοιξε άμεσα/έμμεσα για τον ΟΔΔΗΧ, την Eurobank, τον τραπεζικό κλάδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΤΙΤΑΝ: Ωθησε τη μετοχή η επιχορήγηση από ΗΠΑ

Στα 2,220 δισ. η αποτίμηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International, μετά και την νέα άνοδο 4,61% στα 28,35 ευρώ. Είχε προηγηθεί το 2,26% της Δευτέρας, με τις πρώτες σημαντικές αγορές να γίνονται από την Παρασκευή στα 26,15-26,65 ευρώ. Ακολούθησε η ανακοίνωση της διοίκησης για την επιχορήγηση των 61,7 εκατ. $ από το υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου για να γίνει αντιληπτό από ορισμένους διαχειριστές το μέγεθος της ευκαιρίας που ανοίγει για την θυγατρική ΤΙΤΑΝ America.

Mε την υλοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας τσιμέντου θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, η συγκεκριμένη επιχορήγηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα απανθρακοποίησης- Operation Clean Energy-Ministry of Energy US- ύψους 6,3 δισ.$ που σύμφωνα με τον Βασίλη Ζαρκαλή (επικεφαλής της θυγατρικής) ο Ομιλος θα υποστηρίξει με πρόσθετες επενδύσεις-διεκδικώντας και άλλες επιχορηγήσεις.

Προφανές πως, πλέον η ΤΙΤΑΝ America με εγκατεστημένη παραγωγική δομή στις Ν.Α Πολιτείες και δεδομένου του προγράμματος υποδομών- σε ομοσπονδιακό επίπεδο- αποτελεί ένα asset που από μόνο του θα μπορούσε να "τιμολογηθεί" στα 1,4-1,6 δισ$ (σε ένα δυνητικό ΙΡΟ στο NYSE, σύμφωνα με αναλυτές).

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ