H νέα ψυχρολουσία με τα τιμολόγια ρεύματος και η αποτίμηση του κουρέματος στις τραπεζικές χρεώσεις

H νέα ψυχρολουσία με τα τιμολόγια ρεύματος και η αποτίμηση του κουρέματος στις τραπεζικές χρεώσεις

Να κλείσει με το καλό η σημερινή έκδοση του 30ετούς ομολόγου και θα έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων εκ του ασφαλούς. Όσο για τα τιμολόγια ρεύματος, μικρό καλάθι όσον αφορά στις προσδοκίες για μειώσεις. Είπαμε, μας χρεώνουν και το κόστος των ρευματοκλοπών. 

Στο ίδιο έργο θεατές με τα τιμολόγια ρεύματος

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε τον ελληνικό ουρανό και μπλόκαρε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο οδηγώντας στην άνοδο της της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Επόμενο από τη στιγμή που μπαίνουν μπροστά τα εργοστάσια του φυσικού αερίου. Ακόμη και έτσι όμως, η τιμή χονδρικής στις 24 ημέρες το Απριλίου διαμορφώνεται στα 59,97 ευρώ και ενώ οδεύουμε ολοταχώς προς την Μεγάλη Εβδομάδα.

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, ο μήνας θα κλείσει με μείωση της μέσης μηνιαίας τιμής χονδρικής σε σχέση με τον Μάρτιο. Θα οδηγήσει αυτό σε αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής; Ας μην βιαζόμαστε να κάνουμε θετικές σκέψεις. Σοβαρές οι πιθανότητες να δούμε και πάλι στασιμότητα ή και αύξηση στην λιανική για να τα φορτώσουν στη συνέχεια οι εταιρείες στις ρευματοκλοπές.

Οι «ελέφαντες» του δημοσίου χρέους και το πλεονέκτημα της… κερκίδας

Όταν τσακώνονται οι… ελέφαντες καλό είναι να είναι στην κερκίδα και να παρακολουθείς. Τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο στις αγορές; Πώς θα εκλάβουν οι επενδυτές το αποτέλεσμα της Ευρωκάλπης αλλά και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων; Θα δικαιωθούν όσοι ανησυχούν για τα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης (σ.σ νωπή ακόμη η χθεσινή έκθεση της Scope που δεν έκρυψε τον προβληματισμό της όχι μόνο για το χρέος της Ιταλίας αλλά και το αντίστοιχο της Γαλλίας και του Βελγίου;).

Σε τέτοιο σκηνικό τι το καλύτερο από το να ολοκληρώσει ο ΟΔΔΗΧ μια αξιοπρεπή έκδοση 30ετούς ομολόγου, να καλύψει πάνω από το 80% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού των 10 δις. ευρώ και να κάτσει στη συνέχεια στην … κερκίδα παρακολουθώντας τις μάχες… επιβίωσης στις αγορές. Να το καλό του να έχεις τακτοποιημένο το χρέος σου και να περιορίζεται σε ετήσιες χρηματοδοτικές δαπάνες της τάξεως του 5% του ΑΕΠ σου αντί για 10% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης και 18% που φτάνει σε ορισμένες χώρες. Στην κερκίδα λοιπόν. Στην κερκίδα. Με nachos και coca-cola…

To «κούρεμα» των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές και τα… ψιλά γράμματα

Ας μην βιαστούν οι αναλυτές να εκτιμήσουν το μέγεθος της «ζημιάς» που θα υποστούν οι τράπεζες από το δια νόμου «κούρεμα» που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στις συναλλαγές με κάρτες. Είναι τόσα τα… ψιλά γράμματα που θα έχει η διάταξη που στην πραγματικότητα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ περιορισμένο. Κατ’ αρχήν, η μείωση θα αφορά τις μικρές συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ. Και κατά δεύτερον, δεν θα αφορά όλα τα σημεία πώλησης αλλά μόνο συγκεκριμένους ΚΑΔ. Τι αναμένεται ότι θα γίνει στην πράξη; Ο περιπτεράς και το μινι μάρκετ θα χτυπάει ξεχωριστά τα τσιγάρα για να διασφαλίζει το ισχνό περιθώριο κέρδος από την πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος και κάπου εκεί θα τελειώσει η ιστορία.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ