Οι διαψεύσεις, τα σενάρια και η... λογική για Attica Συμμετοχών και οι παράλληλοι βίοι Jumbo ΜΥΤΙΛ

 Οι διαψεύσεις, τα σενάρια και η... λογική για Attica Συμμετοχών και οι παράλληλοι βίοι Jumbo ΜΥΤΙΛ

Σχέδια για νέες εισαγωγές στο ΧΑ

Attica Συμμετοχών: Οι διαψεύσεις, τα σενάρια και η... λογική

Μετά την λήξη της συνεδρίασης η διάψευση της εισηγμένης πως δεν υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία με το γκρουπ του Γιάννη Γρύλου. Ωστόσο, στην διάρκεια της (29/4) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 211 χιλ τμχ σε εύρος τιμών 2,40-2,58 ευρώ "κλείνοντας" 7,08%υψηλότερα. Είχαν προηγηθεί σερί ανοδικές συνεδριάσεις από τα 2,15 ευρώ ( 15/4) με σταθερές εντολές αγοράς.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που...εκπορεύονται σενάρια που θέλουν τον Γιάννη Γρύλο να ενδιαφέρεται για μέρος της Attica Συμμετοχών. Θυμίζω πως, την περίοδο που εξεταζόταν η συγχώνευση της Attica Συμμετοχών με την ΑΝΕΚ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν κυκλοφορήσει φήμες που έφερναν τον ιδιοκτήτη (και ) της Sky Express να συζητά το ενδεχόμενο απόκτησης κάποιων πλοίων του (υπό ενιαιοποίηση τότε) στόλου προκειμένου να διευκολυνθεί η έγκριση του deal.

Ομως, μία ενδεχόμενη "σύζευξη" συμφερόντων στην βάση δημιουργίας συνεργειών είναι λογικοφανής - παρά την νέα προχθεσινή διάψευση- Είτε μεμονωμένα (καθώς η Attica Συμμετοχών διαθέτει τις Blue Star Ferries, Superfast, ANEK, HSW αλλά και την θυγατρική Attica Blue Hospitality) είτε ευρύτερα η εισηγμένη στο πλαίσιο της απο-επένδυσης από συγκεκριμένους τομείς (πρόσφατα πώλησε το Express Skiathos στην 4Naver Shipholding- εταιρεία που συνδέεται με τον Μάριο Ηλιόπουλο- έναντι 9 εκατ. όπως και τη συμμετοχή στην Stela Line- επί της ουσίας αποχωρώντας από την γραμμή του Μαρόκο- με κέρδος 21 εκατ.), ναυπήγησης νέων πλοίων (συμφωνία με ΟΝΕΧ-Ξενοκώστα).

Mytilineos, Jumbo από την Παράλληλη Αγορά- την 10ετία του '90- στην αποτίμηση των 10 δισ. ευρώ

Ιούλιος 1995 η εισαγωγή της Μυτιληναίος στην Παράλληλη Αγορά. Τέσσερα χρόνια αργότερα η είσοδος της Jumbo επίσης στην Παράλληλη Αγορά. Ξεχωριστές περιπτώσεις - σε διαφορετικούς κλάδους- αλλά με κοινό παρονομαστή την διαχρονική μεγέθυνση τους. Πλέον στα 5,504 δισ. η αποτίμηση του group Mytilineos- στα 4 δισ. του ομίλου Jumbo. Σχεδόν 10 δισ. η χρηματιστηριακή αξία των 2 ομίλων- πρωτοπόρων ο καθένας στον κλάδο του- που είχαν ως κοινή αφετηρία την Π.Α.

Σχέδια για νέες εισαγωγές στο ΧΑ

Διακαώς θα επιθυμούσαν στην ΕΧΑΕ να προχωρήσει η είσοδος μεγάλων ονομάτων, προκειμένου-μεταξύ άλλων- να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις μετά και την επικείμενη έξοδο της EpsiloNet. Η διοίκηση της Mytilineos έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο/προοπτική εισαγωγής στο ΧΑ της ΜΕΤΚΑ-ως καθαρά κατασκευαστικού βραχίονα-ενώ συζητήσεις γίνονται με την διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου για...triple listing.

Πιο σύνθετη η περίπτωση της τράπεζας, καθώς η holding του ομίλου εδρεύει στην Ιρλανδία, ενώ οι μετοχές είναι σε διαπραγμάτευση-ήδη- σε Λονδίνο και Λευκωσία. Πάντως ενδιαφέρον υπάρχει από την πλευρά των "κουμπάρων", που πρακτικά σημαίνει ότι με τις δέουσες εταιρικές ενέργειες θα μπορούσε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ