Μαγιορκίνης: Η επαναλοίμωξη με την Όμικρον είναι κάτι συχνό

Μαγιορκίνης: Η επαναλοίμωξη με την Όμικρον είναι κάτι συχνό

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως ακόμα είναι υπό συζήτηση το αν θα είναι υποχρεωτική η χρήση της σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου.

«Οι επαναλοιμώξεις του κορονοϊού άρχισαν να εμφανίζονται με την Όμικρον από τον Δεκέμβριο. Από εδώ και πέρα θα βλέπουμε όλο και πιο πολύ επαναλοιμώξεις επειδή περισσότερος κόσμος έχει κολλήσει», δήλωσε στην ΕΡΤ το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισήμανε ότι η πανδημία είναι σε πτωτική πορεία.
Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. «Μετά από τέσσερις και πέντε μήνες η επαναλοίμωξη είναι πολύ πιθανή. «Η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση. Έχουμε πέσει κάτω από τους διακόσιους ασθενείς στις ΜΕΘ και οι θάνατοι είναι σε πτωτική πορεία», είπε στην εκπομπή «Από τις Έξι» και πρόσθεσε ότι η επαναλοίμωση με την Όμικρον είναι κάτι συχνό.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας επισήμανε ότι «γύρω στα μέσα Οκτωβρίου θα αυξηθεί η μετάδοση. Ξεκινάει από τη Βόρεια Ελλάδα και επεκτείνεται νότια». Και όπως είπε, μέχρι τα μέσα Ιουλίου η Επιτροπή περιμένει να δει τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού και να κάνει συστάσεις.

Δεν έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο

Μιλώντας για τα εμβόλια και το τι περιμένουν οι ειδικοί ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο, δεν έχουμε εμβόλιο με υποπαραλλαγή. Σε αυτή τη φάση, αν υπάρξει ενισχυτική δόση, θα κάνουμε το ίδιο ακριβώς εμβόλιο».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως ακόμα είναι υπό συζήτηση το αν θα είναι υποχρεωτική η χρήση της σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου. «Εάν δούμε να βελτιώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι πολύ πιθανό να προταθεί και η μη χρήση μάσκας σύντομα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ