Ηλ. Μόσιαλος: H τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της Όμικρον

Ηλ. Μόσιαλος: H τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της Όμικρον

Βρετανική μελέτη μας δίνει στοιχεία που συνάδουν με τα αποτελέσματα από άλλες ερευνητικές ομάδες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Εργαστήριο Balazs Lab των αμερικανικών πανεπιστημίων MIT/Χάρβαρντ

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον, αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), παραπέμποντας σε μια νέα μελέτη από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Όπως επισημαίνει, η βρετανική μελέτη μας δίνει στοιχεία που συνάδουν με τα αποτελέσματα από άλλες ερευνητικές ομάδες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Εργαστήριο Balazs Lab των αμερικανικών πανεπιστημίων MIT/Χάρβαρντ.

Τονίζει ότι τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως σε κυτταροκαλλιέργειες (οργανοειδών) πνεύμονα, οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα της όμικρον, έχουν δραστική επίδραση στον μηχανισμό που ο ιός μολύνει τα κύτταρα, κάτι που έδειξαν και τα αποτελέσματα από το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «στη νέα μελέτη διαβάζουμε νέα στοιχεία για τις διαφορές του μηχανισμού σύντηξης κυττάρων που προκαλείται αφού ο ιός εισέλθει στα πνευμονοκύτταρα. Ξέρουμε πως σε σοβαρή νόσηση με Covid-19 υπάρχει εκτεταμένη πνευμονική βλάβη και παρουσία μολυσμένων πολυπύρηνων δομών που έχουν προκληθεί από σύντηξη/ένωση πνευμονοκυττάρων. Οι ιικοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν τη σύντηξη, δεν είναι ακόμα καλά κατανοητοί. Όμως, φαίνεται πως στα πειράματα που έγιναν, η πρωτεΐνη ακίδα της όμικρον δεν ήταν τόσο αποτελεσματική στην σύντηξη κυττάρων, και σε σύγκριση με την δέλτα αλλά και σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος. Αυτό, όπως είπα, είναι σημαντικό γιατί συχνά μετά από σοβαρή νόσηση παρατηρείται αυτή η σύντηξη κυττάρων και σε άλλους ιστούς που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ξέροντας λοιπόν πως η μόλυνση των πνευμονοκυττάρων θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 στους πνεύμονες, αν αυτό αποδειχθεί και κλινικά, τότε σημαίνει πως η παθογένεια της όμικρον θα είναι μικρότερη από της δέλτα. Απαιτείται όμως η κλινική απόδειξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ