Στο Παπαγεωργίου ένα από τα 200 ρομπότ απολύμανσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο Παπαγεωργίου ένα από τα 200 ρομπότ απολύμανσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε μόλις δέκα λεπτά με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας

Ρομπότ απολύμανσης αναμένεται να αποκτήσει σύντομα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα από τα 200 ρομπότ απολύμανσης που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διατεθούν σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, ανάμεσα στα οποία και δύο ελληνικά.

Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε μόλις δέκα λεπτά με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Με μία φόρτιση, ένα ρομπότ μπορεί να απολυμάνει πάνω από 18 θαλάμους. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττό κίνδυνο. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για χρήση χημικού απολυμαντικού, η χρήση του θεωρείται ασφαλέστερη για το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες.

Τα πρώτα 31 ρομπότ απολύμανσης διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νοσοκομεία του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών,της Σλοβενίας και της Ελλάδας.

Στη χώρα μας ήδη έχει παραδοθεί, στις 9 Μαρτίου, το πρώτο ρομπότ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ αναμένεται να παραδοθεί άμεσα ακόμα ένα στο Παπαγεωργίου. Ο προϋπολογισμός για την αγορά των 200 ρομπότ απολύμανσης από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI) ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ