Φάρμακα με το «σταγονόμετρο» δίνουν οι φαρμακοποιοί

Φάρμακα με το «σταγονόμετρο» δίνουν οι φαρμακοποιοί

Στον κατάλογο των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη και ο οποίος κοινοποιήθηκε από τον ΦΣΘ, περιλαμβάνονται ενέσιμα για την οστεοπόρωση, ινσουλίνες, φάρμακα για τον διαβήτη, αντιπηκτικά, μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, την επιληψία, την ακράτεια, τη ΧΑΠ, τη στυτική δυσλειτουργία, βρογχοδιασταλικά, ψυχιατρικά, ηρεμιστικά, το εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς, καθώς και το εμβόλιο διφθερίτιδας - τετάνου - κοκύτη - πολιομυελίτιδας - αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β.

Με το «σταγονόμετρο» παρέχουν τα φάρμακα στους ασθενείς οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, λόγω των σοβαρών ελλείψεων, για τις οποίες όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης, Διονύσης Ευγενίδης, ευθύνονται οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές. Στον κατάλογο των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη και ο οποίος κοινοποιήθηκε από τον ΦΣΘ, περιλαμβάνονται ενέσιμα για την οστεοπόρωση, ινσουλίνες, φάρμακα για τον διαβήτη, αντιπηκτικά, μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, την επιληψία, την ακράτεια, τη ΧΑΠ, τη στυτική δυσλειτουργία, βρογχοδιασταλικά, ψυχιατρικά, ηρεμιστικά, το εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς, καθώς και το εμβόλιο διφθερίτιδας - τετάνου - κοκύτη - πολιομυελίτιδας - αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β.

«Η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και, μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από έναν χρόνο, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξαγάγουν» τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι αναγκάζονται να αναζητούν φάρμακα σε φαρμακεία άλλων πόλεων, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φαρμακοποιού στην Περαία, ο οποίος για να μην αφήσει ακάλυπτους τους ασθενείς έως ότου βρεθεί το φάρμακο, άνοιξε ένα κουτί, που είχε, και έδωσε από 10 χάπια σε τρεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν στον ασθενή τη συνταγή και του προτείνουν να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ώστε να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, για να μη χρειαστεί να την καθυστερήσει ή να τη διακόψει. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν πρόκειται για διαβητικούς που κάνουν ινσουλίνη ή για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

«Υπάρχουν κάποια φάρμακα που είναι μόνιμα σε έλλειψη. Αυτό σημαίνει ότι εδώ και τριάμισι χρόνια είτε δεν τα έχω βρει ποτέ, είτε κατάφερα να τα βρω πολύ δύσκολα» λέει η Μαρία Οικονομοπούλου, που διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά. Αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την έλλειψη δύο φαρμάκων για την οστεοπόρωση και ενός αντιπηκτικού. «Μάλιστα, για το αντιπηκτικό η φαρμακευτική εταιρεία ζητά να κάνω παραγγελία ύψους 300 ευρώ, για να μπορέσει να μου το προμηθεύσει» λέει. Αναφέρει επιπλέον ότι σε έλλειψη είναι και φάρμακα για την ακράτεια, τη χοληστερίνη, τη στυτική δυσλειτουργία, ινσουλίνες, αλλά και εμβόλια για την ιλαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ