Ερχονται... πρατήρια καυσίμων σε super market και απελευθέρωση ωραρίου

Πιο συγκεκριμένα, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται :
-Να απελευθερώσει πλήρως έως το τέλος Μαρτίου τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας.
-Να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο έως το τέλος Ιουνίου και να μειώσει την ελάχιστη απόσταση μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα και να καταργήσει την απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς (Super market)
Τι προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς:
Μέτρηση χωρητικότητας γραφείων καταστημάτων και χώρων συνάθροισης κοινού
Στο παρόν εδάφιο διευκρινίζεται ο τρόπος μέτρησης της χωρητικότητας, για κάθε μια από τις κτιριακές χρήσεις που αναφέρονται στο 1ο εδάφιο της ίδιας παραγράφου, με εξαίρεση εκείνα τα κτίρια που απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων η εγκατάσταση και λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων ανεξαρτήτως του θεωρητικού πληθυσμού τους. Επίσης, αν μία από τις παραπάνω κτιριακές εγκαταστάσεις έχει ανεγερθεί νομίμως, πριν την τελική ισχύ του Π) 71/88 και η άδεια οικοδομής του αναγράφει την ίδια χρήση με αυτή που λειτουργεί, θα υπολογίζεται ο θεωρητικός πληθυσμός του σαν να εκδιδόταν η οικοδομική άδεια μετά την 17-12-1989, ημερομηνία ισχύος του Π.). 71/88, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού.
Εδάφιο 3
Τήρηση της απόστασης των 80μ και για τις λοιπές εγκαταστάσεις 1. Για τη πρώτη πρόταση του εδαφίου 3 της παρ. 1 του εν θέματι άρθρου διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:
α) Οικόπεδα είτε κτιριακές εγκαταστάσεις του 1ου εδαφίου (εκκλησίες, νοσοκομεία, κλινικές, άσυλα ανιάτων γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας, και γενικότερα κτιρίων υγείας και πρόνοιας, εκπαιδευτήρια, κτίρια ξενοδοχείων, γραφείων και καταστημάτων και χώροι συνάθροισης κοινού) με θεσμοθετημένες χρήσεις γης, δεν υπάγονται, σε καμία περίπτωση, στους περιορισμούς του παρόντος (3ου) και του 1ου εδαφίου για τη τήρηση της απόστασης των 80μ από πρατήρια.
β) Πρατήριο το οποίο υποβάλλει αίτηση άδειας ίδρυσης μετά την 10.12.2010, ενώ η άλλη εγκατάσταση (π.χ. καφετέρια 70 ατόμων) υπάρχει και λειτουργεί νόμιμα, δεν μπορεί να ιδρυθεί.
2. Η δεύτερη πρόταση του 3ου εδαφίου προβλέπει ότι ειδικά για τα πρατήρια που τυχόν ιδρύονται σε οικόπεδο ή γήπεδο υπάρχουσας υπεραγοράς θα πρέπει :
α) αν ευρίσκεται εντός οικισμού ή εντός σχεδίου, για το πρατήριο της υπεραγοράς θα διαμορφώνεται ανεξάρτητη κυκλοφοριακή σύνδεση από αυτή για τους επισκέπτες της υπεραγοράς. Αυτό έχει ως σκοπό να διευκολύνει τη συνολική προσπέλαση στο ενιαίο οικόπεδο και δεν επιβάλλει το διαχωρισμό (π.χ. με περίφραξη) των δύο δραστηριοτήτων, που θα ήταν άλλωστε αντίθετο και προς τις βασικές προβλέψεις του άρθρου 24 του Π) 118/06.
β) αν πρόκειται για γήπεδο χωροθετείται δηλαδή εκτός σχεδίου περιοχή επιβάλλεται να έχει ανεξάρτητη κυκλοφοριακή σύνδεση το πρατήριο της υπεραγοράς από τη κυκλοφοριακή σύνδεση αυτής καθαυτής της υπεραγοράς.