Κακούργημα οι οφειλές, άνω των 150.000 ευρώ, προς το δημόσιο

Κακούργημα οι οφειλές, άνω των 150.000 ευρώ, προς το δημόσιο
  Σε κακούργημα θα μετατραπεί η μη απόδοση οφειλών προς το Δημόσιο, άνω των 150.000 ευρώ, από πλημμέλημα που είναι σήμερα, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτές τις συλλήψεις- οπερέτα που είδαμε να λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Και αυτό γιατί το πλημμέλημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών και οι ποινές αυτές στην πράξη έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα και συνεπώς οι φοροφυγάδες αφήνονται ελεύθεροι.

Ετσι πολύ σύντομα και μετά την σχετική νομοθετική ρύθμιση, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Εξαίρεση αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ άνω των 70.000 ευρώ, που ήδη είναι κακούργημα, το οποίο όμως ακυρώνεται πρακτικά αν ο φορολογούμενος έχει προλάβει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

H Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής αποφάσισε να προχωρήσει σε δράσεις σε τρία μέτωπα:

1) Τα πορίσματα από τις έως τώρα δράσεις, που συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας, να μετατραπούν σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, την νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και ουσιαστικές διατάξεις φορολογικού δικαίου.

2) Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών να λειτουργεί ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο και να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε επίπεδο αρμοδίων Γενικών Γραμματέων η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες.

3) Να συντονιστούν οι δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι δραστηριότητες του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ και Γενική Δειύθνση Τελωνείων) της Ελληνικής Αστυνομίας και των δημοτικών αρχών, σε σχέση με την καταπολέμηση του παραεμπορίου.