Financial Times: Έλληνες «ανταλλάξτε» το χρέος με... πρόσφυγες!

Financial Times: Έλληνες «ανταλλάξτε» το χρέος με... πρόσφυγες!
Μια “δημιουργική” πρόταση για την λύση των δύο μεγαλύτερων προβλημάτων που ταλανίζουν την ΕΕ, παραθέτουν οι Financial Times. Τα κυριότερα προβλήματα είναι η κρίση χρέους αλλά και το προσφυγικό, τα οποία συμπτωματικά, έχουν και τα δύο πρωταγωνιστές την Ελλάδα και τη Γερμανία.

“Είναι ώρα να σκεφτούμε δημιουργικά για τα δύο αυτά προβλήματα και να τα δέσουμε σε ένα διπλωματικό πακέτο που θα τα λύσει μαζί. Οι βασικές αρχές της συμφωνίας είναι απλές. Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να κλείσει τα σύνορά της προς βορά και έτσι θα σταματήσει η ροή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα η Γερμανία θα συμφωνήσει σε πολύ μεγάλη διαγραφή χρέους και οικονομική ενίσχυση” αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Και προσθέτουν πως τα εκατομμύρια προσφύγων που θα φτάσουν στην Ελλάδα από εδώ και πέρα θα στεγάζονται σε χώρους φιλοξενίας που θα διοικούνται και θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, με τη συμφωνία ότι όταν επιστρέψει η ειρήνη στη Συρία (“ή γενικά στις πατρίδες τους”) θα επιστρέψουν και εκείνοι εκεί.

Το σχέδιο αυτό ακούγεται “τραβηγμένο” ωστόσο είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται σε επεξεργασία, ενώ γίνεται αναφορά σε άλλο άρθρο των Financial Times όπου υποστηρίζεται πως γίνονται σχέδια για εξαίρεση της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν και για κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια, που είναι η κύρια οδός για το Βορρά.

Όπως λέει ο Rachman των FT, το σχέδιο προωθείται από τη Σλοβενία και φαίνεται να έχει τη στήριξη του Βερολίνου.

“Ορισμένοι ίσως υποστηρίξουν πως είναι ανήθικο και παράνομο να αλλάξουν οι κανόνες για το άσυλο, ειδικά τώρα. Αλλά το σύστημα είναι ήδη στα όρια της κατάρρευσης, αναφέρει ο αρθρογράφος, που υποστηρίζει ότι οι προσφυγικές ροές ευθύνονται για την ενίσχυση του εξτρεμισμού και του εθνικισμού στην ΕΕ.