Κομισιόν: Στις 15 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων

Κομισιόν: Στις 15 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου ένα σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό, επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η Μ. Αντρέεβα επισήμανε ότι το θέμα συζητήθηκε χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οχτώ ηγετών (Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ελλάδας), στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συζήτησε το ζήτημα της επανεγκατάστασης από την Τουρκία και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.

«Έως τις 15 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει το πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης από την Τουρκία, σε εθελοντική βάση. Αυτή θα είναι μια ανοιχτή και εθελοντική διαδικασία για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα. Όπως είπε η ίδια, στόχος του σχεδίου είναι να ελαφρυνθεί η Τουρκία από το βάρος των προσφύγων που φιλοξενεί και τόνισε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

Εξάλλου, η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το Μάρτιο του 2016 πρόταση για ένα σχέδιο μόνιμης μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από άλλες, τρίτες, χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ