Ευρωβαρόμετρο: Σε υψηλά επίπεδα η δημοφιλία του ευρώ

Ευρωβαρόμετρο: Σε υψηλά επίπεδα η δημοφιλία του ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η συνολική στήριξη των πολιτών της ευρωζώνης προς το ευρώ έχει αυξηθεί: το 61% των ερωτηθέντων επιβεβαιώνουν ότι θεωρούν το ενιαίο νόμισμα καλό για την ίδια τους τη χώρα (σε σύγκριση με το 57% πέρσι). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης από τότε που η Επιτροπή άρχισε τις έρευνες το 2002.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 65%, δηλαδή κατά 6% υψηλότερο σε σχέση με το 2014. Επιπλέον, το 71% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα πιστεύουν ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ. Για την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλότερο, 73%, δηλαδή 4% υψηλότερο σε σχέση με το 2014.

Παρόλο που η υποστήριξη στο ευρώ διαφοροποιείται μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, η έρευνα δείχνει ότι συνολικά στην ευρωζώνη όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι πιθανότερο να συμμερίζονται τις απόψεις αυτές. Στη Λιθουανία, η οποία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η έρευνα έδειξε ότι το 55 % από αυτούς που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα τους και το 77% θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ.

Στην ερώτηση σχετικά με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία του 78% σε όλη την ευρωζώνη δήλωσε ότι τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων γενικότερα (74% στην Ελλάδα).

Ωστόσο, η υποστήριξη ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον συγκεκριμένο τομέα, με ποσοστά που κυμαίνονται από 93% υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (88% στην Ελλάδα), μέχρι 65% που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων της αγοράς με ενίσχυση του ανταγωνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων (74% στην Ελλάδα).

Μολονότι το 77% αυτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα διαπιστώνει την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για την προετοιμασία των δημόσιων οικονομικών όσον αφορά στη γήρανση του πληθυσμού (67% στην Ελλάδα) και το 87% θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι σημαντική (85% στην Ελλάδα), μόλις το 27% είναι υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (29% στην Ελλάδα).

Επιπλέον, 71% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα ήταν καλύτερο να συντονίζονται σε επίπεδο ΕΕ (68% στην Ελλάδα), ενώ 90% σε Ευρώπη και Ελλάδα θεωρούν σημαντική τη μεταρρύθμιση του οικείου εθνικού συστήματος υγείας και 89% θεωρούν πολύ σημαντική τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού τους συστήματος (87% στην Ελλάδα).

Τέλος, μόνο οι πολίτες της Μάλτας θεωρούν ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί φέτος (49%) ενώ για την Ελλάδα αυτό το δηλώνουν μόνο 12% (το 55% δηλώνει ότι το εισόδημά τους θα μειωθεί και το 30% ότι θα μείνει το ίδιο). Συγκριτικά, για όλη την ευρωζώνη το 20% δηλώνει ότι θεωρεί ότι θα έχει αύξηση εισοδήματος, 18% μείωση και 58% καμία αλλαγή.

Η έρευνα για το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 429 διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου στα 19 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ