Ρουμάνοι και Βούλγαροι οι "απατεώνες" των κοινοτικών κονδυλίων

Ρουμάνοι και Βούλγαροι οι "απατεώνες" των κοινοτικών κονδυλίων
  Μακριά από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην ευρωπαϊκή λίστα της απάτης, η οποία έχει σχέση με κοινοτικά κονδύλια, βρίσκεται η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από σχετική έκθεση του European Anti-Fraud Office (OLAF), δηλαδή της υπηρεσίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό και την τεκμηρίωση της διαφθοράς στους «κόλπους» της Ε.Ε.

Πιο ψηλά από την Ελλάδα στη λίστα της απάτης Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία

Ο OLAF αποτελεί μία διαχειριστική-διοικητική υπηρεσία ανεύρεσης των περιπτώσεων απάτης-αντικανονικής συμπεριφοράς και εύλογα δεν διαθέτει αστυνομικές, δικαστικές ή διωκτικές αρμοδιότητες.

Στην 11η διαχειριστική έκθεσή του, η οποία για το 2010 ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, τοποθετεί την Ελλάδα περίπου στο μέσο όρο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όσον αφορά τις περιπτώσεις πιθανής απάτης υπό έρευνα το περσινό έτος. Η χώρα μας διαθέτει αναλογικά με τα άλλα κράτη λίγες περιπτώσεις ενδεχόμενων νέων αντικανονικών συμπεριφορών, με βάση την πληροφόρηση, η οποία έφτασε στον OLAF το 2010. Ειδικότερα, για την Ελλάδα καταγράφονται 37 νέες περιπτώσεις το 2010, έναντι ενδεικτικά 59 της Γερμανίας και της Πολωνίας, 60 της Ισπανίας, 75 της Ιταλίας, 83 της Ρουμανίας και 93 της Βουλγαρίας. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, πάνω από το 60% της εισερχόμενης πληροφόρησης για πιθανές νέες απάτες αφορά το 2010, όπως και το 2009, ένα πυρήνα έξι χωρών, δηλαδή τη Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία.

Ωστόσο θα ήταν άδικο, κατά τον OLAF, να υποτεθεί ότι επικρατεί μεγαλύτερη διαφθορά σ' αυτές τις χώρες, καθώς η περισσότερη πληροφόρηση για πιθανή καταστρατήγηση κοινοτικών κανονισμών και διασπάθιση πόρων ίσως οφείλεται στην καλύτερη συνεργασία των εθνικών αρχών κάποιων κρατών και των αντίστοιχων της Ε.Ε.

Συνολικά για 705 περιπτώσεις υπήρξε πληροφόρηση στον OLAF το 2010, οι οποίες καλύπτουν τους εξής τομείς: γεωργία, τσιγάρα, τελωνεία, απευθείας δαπάνες, κοινοτικούς θεσμούς - φορείς, εξωτερική βοήθεια και διαρθρωτικά ταμεία - πόροι. Οι κοινοτικοί θεσμοί-φορείς συγκεντρώνουν το 27% των καινούριων καταγγελιών και έπονται με 19% η εξωτερική βοήθεια και τα διαρθρωτικά ταμεία.

Aγροτική πολιτική

Όμως οι πιο πολλές παλαιές έρευνες του OLAF, οι οποίες εξελίσσονται ήδη πριν από το 2010, αφορούν στη γεωργία και προφανώς στα κονδύλια της κοινής αγροτικής πολιτικής, όπου διερευνώνται 90 περιπτώσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Για την Ελλάδα εκκρεμούν 23 παλαιότερες του περσινού έτους έρευνες (σε όλα τα εξεταζόμενα πεδία από τον OLAF) και η χώρα μας κατατάσσεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πολλά άλλα κράτη, όπως η Γερμανία με 34 υποθέσεις, η Ρουμανία με 36, η Ιταλία με 41 και τον τίτλο του «πρωταθλητή» κατέχει η Βουλγαρία με 81 κρούσματα.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μία «πρωτιά» σε επίπεδο Ε.Ε. και αυτή είναι πως οι 9 από τις 23 υποθέσεις αφορούν το κομμάτι των απευθείας και άμεσων δαπανών, όπου περιλαμβάνονται όλα τα κοινοτικά επιχορηγούμενα προγράμματα. Καμία άλλη χώρα της Ε.Ε., ούτε καν τα νεότερα μέλη, δηλαδή η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δεν έχει τόσες περιπτώσεις εν εξελίξει ερευνών για πιθανές απάτες με κοινοτικούς πόρους και πίσω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ισπανία με 8 υποθέσεις και η Γαλλία με 7.

Στα δικαστήρια

Όσον αφορά στις καταδίκες κρατών της Ε.Ε. για περιπτώσεις απάτης ή αντικανονικής συμπεριφοράς, απ' αυτές που διερευνά και προωθεί στις εθνικές αρχές ο OLAF, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, μόλις 14,1% επί των συνολικών υποθέσεων, που αφορούν τη χώρα και φτάνουν στις «δικαστικές αίθουσες».

Ωστόσο τα αποτελέσματα, ειδικά για τις καταδίκες, δεν είναι καθόλου συγκρίσιμα μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο OLAF, τα στατιστικά αυτά επηρεάζονται ευθέως από το μέγεθος κάθε χώρας και βέβαια από τις εσωτερικές διαδικασίες στο κάθε δικαστικό σύστημα, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης κ.ά.

Ενδεικτικά το αντίστοιχο ποσοστό της Γερμανίας για το ποσοστό των καταδικών είναι 52,4%, για τη Γαλλία 59,2%, για τη Σουηδία 61,9% και για τη Φινλανδία 80%.

Τα είδη των παραβάσεων

Όπως υποδεικνύει ο OLAF, τρία είδη παραβατικής συμπεριφοράς βάζει στο «μικροσκόπιό» του:

1. Την αντικανονικότητα, η οποία είναι οποιαδήποτε παραβίαση κοινοτικών κανονισμών, που προκαλεί ή μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.

2. Την απάτη, που διαπράττεται σκόπιμα με στόχο παράνομο όφελος και ισοδυναμεί με ποινικό αδίκημα. Η πραγματική οικονομική ζημιά κάθε απάτης μπορεί να μετρηθεί μόνο με το πέρας των νομικών διαδικασιών.

3. Το λάθος, όπως αυτό προσδιορίζεται από τον κοινοτικό φορέα European Court of Auditors, που ελέγχει την εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

imerisia.gr