Οι ξένοι fund managers μας στέλνουν μήνυμα - Τι περιμένουν μετά την κάλπη

Οι ξένοι fund managers μας στέλνουν μήνυμα - Τι περιμένουν μετά την κάλπη
Ελκυστικές οι αποτιμήσεις σας αυτή τη στιγμή, αλλά αν δεν σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συζητάμε για φθηνές ή ακριβές ελληνικές μετοχές ή για προοπτικές ανάπτυξης και ισχυρά μεγέθη».

Με αυτή τη φράση αποχαιρέτησε μεγάλος ξένος fund manager, πριν από λίγα 24ωρα στο Λονδίνο, στο roadshow της ΕΧΑΕ, στέλεχος ελληνικής επιχείρησης, μετά την παρουσίαση της εταιρίας του στο τετ- α- τετ ραντεβού που είχαν κλείσει.

Η αντίληψη των μεγάλων διαχειριστών του εξωτερικού, για το μέλλον των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, δεν είναι άλλη από το ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το πολιτικό σκηνικό και να διαπιστώσουν αν και εφόσον στις 21 Σεπτεμβρίου το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα δώσει την δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να σχηματίσουν μία κυβέρνηση μακράς πνοής, ικανής να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική βουλή και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία, θα κοιτούν αλλά δεν θα ακουμπούν.

Διότι, όπως επισημαίνουν, μπορεί ο σκόπελος της χρεοκοπίας να ξεπεράστηκε μετά την ψήφιση της συμφωνίας χρηματοδότησης της χώρας μας με περίπου 86 δισεκατομμύρια ευρώ και το country risk να μειώθηκε σημαντικά, εν τούτοις απαιτείται πολιτική ομαλότητα.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα δεν τους αφήνει αδιάφορους, αφού συνεχίζει να αποτελεί μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία, με δεδομένο το πόσο χαμηλά έχουν υποχωρήσει οι αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων τους τελευταίους μήνες αλλά και οι αξίες ακινήτων και συμμετοχών σε επιχειρήσεις και πόσο δύσκολη είναι η εξασφάλιση αποδόσεων σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μηδενικά επιτόκια.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πάνω από δέκα μεγάλοι επενδυτές που φιγουράρουν στη λίστα των μεγαλομετόχων των ελληνικών τραπεζών και blue chips, εγκλωβισμένοι για μήνες λόγω των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων και με τις έως τώρα επενδύσεις τους να καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 50-60%, ενώ στις τράπεζες οι συμμετοχές τους έχουν σχεδόν μηδενίσει, βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη και με το δίλλημα αν θα πρέπει να πουλήσουν και να γράψουν αστρονομικές ζημιές ή να μείνουν και να ενισχύσουν τις θέσεις τους προσδοκώντας τον «μεγάλο συνασπισμό» που θα οδηγήσει την οικονομία στην επόμενη μέρα και άρα τις επενδύσεις τους σε υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Που θα καταφέρει δηλαδή να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να άρει τα capital controls που έχουν γονατίσει κυρίως τις ελληνικές επιχειρήσεις, να υλοποιήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και επιτέλους να διαμορφώσει ένα σταθερό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον, για να προσελκύσει τον παγκόσμιο πακτωλό των κεφαλαίων που αναζητά αποδόσεις. Μάλιστα όπως διαπίστωσαν Έλληνες αξιωματούχοι στο Λονδίνο, ένας σημαντικός αριθμός ξένων funds είναι έτοιμος να επανέλθει δυναμικά στην ελληνική αγορά τόσο μέσω του χρηματιστηρίου, όσο και μέσω άμεσων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, εστιάζοντας σε ακίνητα και τουρισμό πρωτίστως, αν επανέλθει η κανονικότητα στην πολιτική σκηνή.

ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των εισηγμένων που αποτυπώνονται οι μέτοχοι άνω του 5%, διαπιστώνουμε ότι εγκλωβισμένοι με μεγάλες θέσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται οι Fairfax Financial Holdings, Capital Group of Companies και η Mackenzie Investments. Η Fairfax Financial Holdings συμφερόντων του Prem Watsa έχει πάρει θέση στη Eurobank, στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος, έχει επίσης αποκτήσει τον έλεγχο της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties).

Μεγάλες θέσεις σε εισηγμένες όπως τις ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, FOLI FOLLIE, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλή, Σαράντη, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ έχουν πάρει τα York Capital Management, Third Point, Blackstone Group, Paulson & Co, WL Ross & Co., Capital Group of Companies, Fidelity Investments, Wellington Management Company, BlackRock, Fortress Group Mackenzie Investments και η κινεζική Fosun. Η Baupost κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στον ΟΠΑΠ, η Blackstone ελέγχει άνω του 20% της Lamda Development, η Fosun είναι εκ των βασικών μετοχών στην Folli Follie όπου και η Fidelity έχει μικρότερο ποσοστό, ενώ συμμετέχει σε ΟΠΑΠ, Fourlis Group και της Grivalia Properties.


Η συμπεριφορά των ξένων με τη γλώσσα των αριθμών

Αυτή η στάση αποτυπώνεται και στην συμπεριφορά των μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ., αλλά και στα ομόλογα, καθώς οι ξένοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις συναλλαγές όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΧΑΕ.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν προκύπτει ότι οι ξένοι επενδυτές, στο σύνολό τους, εμφάνισαν εισροές της τάξης των 19,32 εκατομμυρίων ευρώ, σπάζοντας το εξάμηνο αρνητικό σερί, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 19,61 εκατομμύρια ευρώ. Τα capital controls σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους.

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανήλθε σε 57,3% έναντι 58,4% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 1,9%.

Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (2.300,86 εκατ. ευρώ ή 7,7%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 52,9% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 11,1% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Από τις 21 Αυγούστου που ήταν η πρώτη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έως και χθες η διαφορά για τον Γενικό Δείκτη ήταν μόλις κάποιες μονάδες, ενώ ανάλογη ήταν η διαφορά και στην αγορά των ομολόγων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ