Παρά την κρίση τα μεγάλα διαμάντια διατηρούν την αξία τους

Παρά την κρίση τα μεγάλα διαμάντια διατηρούν την αξία τους
Την ώρα που η αξία των μικρότερων πολύτιμων λίθων πέφτει, τα μεγαλύτερα διαμάντια διατηρούν την αξία τους. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον η εταιρία που έφερε στο φως το μεγαλύτερο πετράδι αυτόν τον αιώνα.

Οι τιμές των πετραδιών της Gem Diamonds, τα οποία είναι μεγαλύτερα των 10 καρατιών, εμφάνισαν πτώση περίπου 3% το πρώτο μισό του έτους, σύμφωνα με τον Clifford Elphick, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας. Ταυτόχρονα, οι τιμές των μικρότερων λίθων έπεσαν περίπου κατά 30%. «Οι μεγάλες πέτρες φαίνεται πως κρατούν την αξία τους», τόνισε.

Η εταιρία με έδρα το Λονδίνο διαθέτει ορυχεία που παράγουν τόσο μεγάλα όσο και μικρά διαμάντια. Κατά τους 12 τελευταίους μήνες, οι τιμές έχουν μειωθεί, κυρίως λόγω της πιστωτικής στενότητας και της πιο αδύναμης από το αναμενόμενο ζήτησης στο κόσμημα.

Η De Beers, η μεγαλύτερη παραγωγός κοσμημάτων στον κόσμο, προσαρμόστηκε μειώνοντας την παραγωγή και επιτρέποντας στους πελάτες της να καθυστερούν προσυμφωνημένες αγορές.

«Αυτό θα έχει πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο», ανέφερε ο Elphick, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι στο τέλος τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν».

Η Gem Diamonds -που εμφάνισε κέρδη 15,4 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πτώση 22% σε σχέση με πέρυσι- είναι γνωστή για το ορυχείο Letseng που φημίζεται για το μέγεθος και την αξία των λίθων του, μεταξύ των οποίων και το Lesotho Promise. Το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο πετράδι που έχει έρθει στο φως αυτό τον αιώνα και είναι 603 καρατιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ