Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Συμφωνία μέχρι την Τρίτη - Εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 20 Αυγούστου

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς - Συμφωνία μέχρι την Τρίτη - Εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 20 Αυγούστου
Η Ελλάδα οδεύει προς ολοκλήρωση του σχεδίου συμφωνίας για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης μέχρι την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση είναι πιθανό να γίνει μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Αυτό δήλωσε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η ίδια πηγή. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη, κατά την ίδια πηγή.

Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α — μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισ. ευρώ, ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, εν μέρει διότι δεν υπήρχε κάτι για το οποίο χρειαζόταν να ληφθεί απόφαση.

Ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Συμφωνία μέχρι την Τρίτη, εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 20 Αυγούστου το σενάριο

Όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να «κλείσει» τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως την επόμενη Τρίτη. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε, η πρώτη δόση του νέου δανείου θα μπορούσε να εκταμιευτεί μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακο. «Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο μνημόνιο κατανόησης (ΜοU) και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους την Τρίτη, τότε η συμφωνία θα μπορούσε να εγκριθεί την Πέμπτη» συμπλήρωσε για να προσθέσει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Eurogroup θα μπορούσε να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή και να ανάψει το πράσινο «φως» στο τριετές δάνειο των 86 δισ. ευρώ.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο

Εντομεταξύ συνεχίζονται σήμερα από τις 11:00 οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:

1) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,

2) τα «κόκκινα» δάνεια,

3) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της

4) πρόωρης συνταξιοδότησης.

«Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική, την Παρασκευή.

Σχετικά με τις 100 δόσεις, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι: «θα γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές που δεν θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι: «υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά όχι αγκάθια».