Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ο διεθνής τύπος

Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ο διεθνής τύπος
Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για ένα κρίσιμο Σαββατοκύριακο.

"Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα έχει ένα Σαββατοκύριακο πολιτικής μάχης στις Βρυξέλλες αφότου κέρδισε τη στήριξη του ελληνικού κοινοβουλίου ώστε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ", γράφει το Bloomberg.Και συνεχίζει κάνοντας αναφορά στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε ευρεία στήριξη για ένα πακέτο που περιέχει περικοπές δαπανών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων με πλειοψηφία 251 ψήφων στο κοινοβούλιο των 300 εδρών μετά από εξασφάλιση στήριξης των κομμάτων της αντιπολίτευσης".

"Ωστόσο", αναφέρει, "παρά το ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει πως η κυβέρνηση πηγαίνει στις Βρυξέλλες με μεγάλη στήριξη για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, είχε κόστος για τον Τσίπρα" καθώς "πολλοί βουλευτές του αρνήθηκαν να στηρίξουν το σχέδιο με κάποιους να καταγγέλλουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προβλέπει".

Το "πράσινο φως" για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έδωσαν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ σύμφωνα με το Reuters. Σημειώνει το πρακτορείο ότι τα μέτρα πέρασαν χθες από την ελληνική Βουλή με την στήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνει ότι τα μέτρα δεδομένων των συνθηκών θεωρούνται ως "η τελευταία ευκαιρία να αποτραπεί μια οικονομική κατάρρευση και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ".

Πηγές από την Ευρωζώνη τις οποίες επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις διάσωσης είναι πολύ πιθανές μετά την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ ως επαρκούς βάσης για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πάνω στους όρους του δανείου από τον ESM.

Υπογραμμίζει επίσης το πρακτορείο ότι εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα συμφωνήσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πάνω στη χορήγηση νέου δανείου, "οι ηγέτες αύριο δεν θα έχουν να λάβουν επίσημες αποφάσεις αλλά ίσως θελήσουν να ακούσουν από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα πλάνα του".

"Χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να συζητήσουν πως να περιορίσουν τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας στην ευρύτερη οικονομία της Ευρώπης", αναφέρει.