Και τι θα πάθω αν δεν κλείσει σήμερα συμφωνία; Οι κίνδυνοι σε απλά ελληνικά

Και τι θα πάθω αν δεν κλείσει σήμερα συμφωνία; Οι κίνδυνοι σε απλά ελληνικά
Είναι το ζητούμενο της σημερινής διαπραγμάτευσης αν η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα ελέγχεται από την τρόικα ή όχι; Είναι το μόνο σημαντικό αν η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές μας θα λέγεται μνημόνιο ή κάπως αλλιώς; Μπορεί για πολιτικούς λόγους ή λόγους εθνικής αξιοπρέπειας να είναι και αυτά σημαντικά –και η ψυχολογία του λαού που άκουγε ότι έρχεται η τρόικα και δεν αγόραζε ούτε… σουβλάκι παίζει το ρόλο της- ωστόσο το διακύβευμα της σημερινής διαπραγμάτευσης είναι πολύ πιο μεγάλο. Μπορεί η διαπραγμάτευση να έχει λάβει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά με τους ηγέτες όλων των χωρών της Ευρωζώνης (και όχι μόνο) να βρίσκονται σε κατάσταση  «κόκκινου συναγερμού» ωστόσο αυτό που «παίζεται» είναι καθαρά οικονομικό. Ιδού λοιπόν που βρισκόμαστε και τι περιμένουμε από τη σημερινή μάχη των Βρυξελλών
  1. Μπορεί να ακούμε για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι και τον Ιούνιο ο φετινός προϋπολογισμός έχει ελλείμματα. Δηλαδή, τα έξοδά μας είναι περισσότερα από τα έσοδά μας. Πολλά διαθέσιμα στο ταμείο, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει. Πράγμα που σημαίνει ότι αν η χώρα δεν μπορέσει με κάποιο τρόπο να «δανειστεί» ή να βρει πόρους, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Και προσοχή: δεν μιλάμε για τις υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, δηλαδή την καταβολή τόκων και χρεολυσίων. Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Όταν μιλάμε για πρωτογενές έλλειμμα, εννοούμε ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για μισθούς, συντάξεις και άλλες βασικές ανάγκες που χρηματοδοτεί ένα κράτος. Πώς λύνεται αυτό; Με την συμφωνία καθώς από αυτή θα προκύψει και ο τρόπος χρηματοδότησης των αναγκών μας το πρώτο εξάμηνο μέχρι δηλαδή να αρχίσουμε και πάλι (από τον Ιούλιο και μετά) να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
  2. Οι τράπεζες είναι απολύτως εξαρτημένες αυτή τη στιγμή από τον Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μοναδική πηγή ρευστότητας είναι ο ELA. Και πάλι χρειάζεται η συμφωνία. Διότι με αυτή, οι τράπεζες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Θα αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα να δανειστούν από την ΕΚΤ (και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο) ενώ είναι σίγουρο ότι λόγω του ότι θα επιστρέψει η ηρεμία, θα αρχίσουν να γυρίζουν και οι καταθέσεις στις τράπεζες. Όσο αυξάνονται οι καταθέσεις, τόσο λιγότερα δάνεια χρειάζεται να πάρουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ και τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ανοίξουν οι στρόφιγγες για χορήγηση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία
  3. Εκτός από τις άμεσες ανάγκες, το δημόσιο πρέπει να καλύψει και τα δάνεια που λήγουν. Μη πληρωμή ενός ομολόγου που λήγει ή ενός εντόκου γραμματίου σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Με άλλα λόγια «χρεοκοπία». Οι χώρες δεν εξοφλούν τα χρέη τους. Τα αναχρηματοδοτούν. Δηλαδή, δανείζονται από τις αγορές φρέσκο χρήμα για να αποπληρώσουν το παλαιό μαζί με τους τόκους. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί οι αγορές δεν μας δανείζουν (ή για την ακρίβεια μπορεί να μας δανείσουν με επιτόκιο της τάξεως του 11 έως 20% ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου όπως προκύπτει από τις αποδόσεις των ομολόγων κάτι που φυσικά ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή. Άρα από τη σημερινή συμφωνία πρέπει να προκύψει και αυτό. Από πού θα βρουμε λεφτά για να ανχρηματοδοτήσουμε τα χρέη μας τα οποία μέχρι το τέλος Αυγούστου φτάνουν στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Το βράδυ, όταν θα ολοκληρωθεί το Eurogroupελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια λύση που θα μας επιτρέψει ή να εκδώσουμε περισσότερα έντοκα γραμμάτια ή να πάρουμε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισε η ΕΚΤ αγοράζοντας όταν ήταν φθηνότερα ή συνδυασμό αυτών και άλλων λύσεων. Και βέβαια, τίθεται θέμα των όρων που θα μας θέσουν.
  4. Στους όρους λοιπόν. Ο κεντρικότερος από όλους είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν το βράδυ ακούσουμε ότι υποχωρούμε και υποχρεωνόμαστε να εκτελέσουμε προϋπολογισμό με στόχο 3%, τότε αμέσως θα αντιληφθούμε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» αλλά θα μας πιέσουν και για νέα μέτρα. Αν ακούσουμε 1,5%, τότε η πίεση για νέα μέτρα πρακτικά μηδενίζεται (μπορούμε να εμφανίσουμε τέτοιο πλεόνασμα όπως κάναμε και πέρυσι από το 2ο εξάμηνο και μετά) ενώ υπάρχει περιθώριο να χρηματοδοτηθούν ελαφρύνσεις αν κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή αντλώντας πόρους από εκεί.

Για περισσότερες απαντήσεις, στο Eurogroup, ώρα Ελλάδας: 17:30, Βρυξέλλες.