Πώς «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους

Πώς «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους
Στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι η προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Τα περισσότερα ξένα μέσα αναφέρουν πώς όπως και στο Eurogroup έτσι και στην Σύνοδο Κορυφής υπήρξε επιμονή των κρατών μελών να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» της δανειακής και του τρέχοντος προγράμματος.

Το γερμανικό Spiegel που του αρέσει να κινδυνολογεί, σχολίασε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, δεν αποκλείεται ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Με τον τίτλο «Ελλάδα και Eurogroup: Στο δρόμο της σύγκρουσης» το Spiegel σχολιάζει με νόημα πως, μετά το ναυάγιο του Εurogroup, η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων βρίσκεται κυριολεκτικά στα άκρα. Μάλιστα ο αρθρογράφος αναφέρει πως αν μέχρι τη Δευτέρα, η μία πλευρά δεν έχει υποχωρήσει - τότε είναι πιο ορατός ο κίνδυνος από ποτέ μιας ανεξέλεγκτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ο Τσίπρας τελικά διαπραγματεύεται με την τρόικα», γράφει η Die Welt αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ανοίγει ένας συμβιβασμός στη διαμάχη του χρέους ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι έτοιμος να εξετάσει μαζί με την τρόικα την επέκταση του προγράμματος. Επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε 700 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως συμφώνησε με τον Τσίπρα οι εμπειρογνώμονες των πιστωτών της τρόικας (οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) να εξετάσουν πώς το ισχύον πρόγραμμα και τα ελληνικά σχέδια είναι συμβατά.

Το Associated Press αναφέρει ότι μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος μοιάζει να είναι απατηλή. Αναφέρει δε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να κινείται σε συμφιλιωτικούς και αισιόδοξους τόνους.

Το Reuters επισημαίνει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εστιάζει κυρίως στην αποτυχία των υπουργών Οικονομικών να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Το Bloomberg επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες μετέδωσε χθες βράδυ ότι «Ελλάδα και Γερμανία κινούνται προς έναν συμβιβασμό». Η Γερμανία, υποστηρίζει το πρακτορείο που επικαλείται δύο αξιωματούχους του Βερολίνου, δεν θα επιμείνει σε όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος προγράμματος. Για όσο το πρόγραμμα παρατείνεται η Γερμανία θα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ύψος του πλεονάσματος και τους όρους για να υπάρξει εκποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Από την πλευρά της η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεσμευθεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα αρκεί αυτό να είναι μικρότερο του 4% του ΑΕΠ σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Η προθυμία της Ελλάδας να διατηρήσει περισσότερα από 2/3 του Μνημονίου δείχνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραμείνει στο πρόγραμμα εκτίμησαν οι δύο Γερμανοί αξιωματούχοι.

Οι Financial Times αναφέρονται στις προσπάθειες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ισχυροποιήσει την αντίσταση στο αντι – ευρωπαϊκό πνεύμα με το να αναζωογονήσει το σχέδιο ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

To BBC αναφέρεται στην βούληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση με την ελληνική πλευρά.

Το Al Jazeera αναφέρει ότι είναι ζωηρή η πιθανότητα Ελλάδα – και πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.