Τι έγινε στο Eurogroup πίσω από τις κλειστές πόρτες –Τι ζητάει η ελληνική πλευρά από τους εταίρους της

Τι έγινε στις Βρυξέλλες
Πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup πραγματοποιήθηκε Euro-workinggroup. Στη συνέχεια έγιναν οι συναντήσεις Κρ. Λαγκάρντ με Γ. Βαρουφάκη, για να ακολουθήσει αυτή με τους Γ. Ντάισελμπουλ, Κρ. Λαγκάρντ και Τ. Βίζερ με Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ. Χουλιαράκη.Στο Eurogroup υπήρξε επιμονή να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση», ενώ υπήρξαν διαρκείς διαβουλεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά των εταίρων, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για το επόμενο Eurogroup.
«Η πλειοψηφία των Υπουργών ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να δεχθεί η Κυβέρνηση παράταση. Υπήρχαν, όμως, Υπουργοί που καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με έναν δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο» υποστηρίζουν πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Τα κείμενα εργασίας
Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι υπήρξαν πολλά κείμενα εργασίας στο Eurogroup. Υπήρξε και κείμενο που ήταν σε θετική κατεύθυνση, το οποίο και απορρίφθηκε από την Γερμανική Κυβέρνηση. Η τελική πρόταση ανακοίνωσης, που δημοσίευσαν οι FT, το οποίο αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δεν μπορούσε, βέβαια, να γίνει αποδεκτή από την ελληνική Κυβέρνηση.
Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα και του επεσήμαναν ότι το κείμενο έχει προβληματικά στοιχεία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την εκτίμησή τους.
Τι προτείνει η Ελλάδα
Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να βάζει στο τραπέζι το να υπάρξει «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. Δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. «Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mailτου κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε εφάρμοσε το πρόγραμμα» υποστηρίζουν κύκλοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών αναγκών:
- Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ).
- Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
- Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
- Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
Το πακέτο τα Θεσσαλονίκης
Η ελληνική πλευρά ζητά να ληφθεί τώρα απόφαση ώστε το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο για την τρέχουσα χρονιά και την επόμενη. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Με μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα μπορεί να καλύψει και το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνητικών εξαγγελιών κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, η ελληνική πλευρά θα καταρτήσει το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ αλλά δεν θα ενσωματώσει όλα όσα προτείνει ο ΟΟΣΑ. «Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ. Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση» υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.