Γαλλικός Τύπος: «Το Eurogroup δεν καταφέρνει να βρει συμφωνία με την Ελλάδα»

Γαλλικός Τύπος: «Το Eurogroup δεν καταφέρνει να βρει συμφωνία με την Ελλάδα»
Πληθώρα δημοσιευμάτων στον γαλλικό Τύπο αναλύουν την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup και ειδικότερα την αδυναμία της Ευρωπαϊκής επιτροπής να κάνει συμφωνία με την Ελλάδα.

Η ευρωζώνη παίζει το χαρτί της αποφασιστικότητας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση", δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Les Echos", η οποία επιπλέον σημειώνει ότι "οι Ευρωπαίοι και η Ελληνική κυβέρνηση δεν μιλάνε πια την ίδια γλώσσα". Στο σχετικό άρθρο γίνεται λόγος για μια πρώτη σύγκρουση με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη και συμφωνία που αναμένεται μάλλον για τις 16 Φεβρουαρίου.

"Παράλληλα κρίνεται 'ότι οι ελληνικές απαιτήσεις ήταν πολύ μεγάλες για να υπάρξει συμβιβασμός'", υπογραμμίζει σχετικά η εφημερίδα. Καταλήγοντας, η συντάκτης υπογραμμίζει ότι, "πέρα από τη σημειολογία, όπως το να μετονομαστεί η τρόικα, υπάρχουν και πραγματικότητες όπως ο κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω έλλειψης υποστήριξης".

Με τίτλο "Ο Βαρουφάκης στο λάκκο με τα λιοντάρια" η εφημερίδα "Le Figaro" σε άρθρο της κρίνει ότι οι αρχικές θέσεις της Ελλάδος είναι αρνητικές και δεν έδιναν χώρο σε διαπραγματεύσεις. Τονίζονται οι δηλώσεις του Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις οποίες οποιαδήποτε πρακτική πρόοδος θα υπάρξει στις 16 Φεβρουαρίου.

"Το Eurogroup δεν καταφέρνει να βρει συμφωνία με την Ελλάδα", δημοσιεύει η "La Tribune", η οποία τονίζει στον υπότιτλο ότι παρ' όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών δεν εγκαταλείπουν τη συνέχιση των συνομιλιών για να βρεθεί μια συμφωνία, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ελπίζει σε συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Επιπλέον, τονίζεται η αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να τελειώνει με την τρόικα.

Για διαπίστωση αποτυχίας στο χθεσινό Eurogroup μιλά η "Le Monde", στις οποίας το σχετικό άρθρο επιχειρείται να μεταφερθεί το κλίμα από τη χθεσινή συνεδρίαση, συμπεραίνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η διαδικασία προσέγγισης των διαφορετικών απόψεων θα συνεχιστεί και ότι δεν υπήρξε σύγκρουση. Το δημοσίευμα καταλήγει με διπλωματικές πηγές που σημειώνουν ότι "αυτό που έχει σημασία είναι ότι η διαδικασία συνεχίζεται γιατί θα μπορούσαν να υπάρχουν χειρότερα".