Στην Ελλάδα στραμμένο το βλέμμα των ξένων ΜΜΕ

Το δελτίο του το BBC μετέδωσε ότι "η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με τους 3 οργανισμούς που επιβλέπουν τη διάσωση της. Τις ενέργειές της παρακολουθούν στενά στην Ισπανία όπου ετοιμάζονται διαδηλώσεις κατά της λιτότητας".
Το τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews αναφέρει ότι η "Άγκελα Μέρκελ λέει ότι δεν πρέπει να υπάρξει διαγραφή χρέους για την Ελλάδα μετά τις εκλογές. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είπε ότι θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος με άμεσες συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Ελπίζει ότι θα διαγράψει πάνω από τα μισά χρήματα που χρωστά η χώρα, άλλα όπως μαθαίνουμε η Γερμανίδα Καγκελάριος λέει ότι δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους".
Στη Γαλλία το France24 μετέδωσε ότι η "Άγκελα Μέρκελ συζήτησε το ζήτημα με τον Φρανσουά Ολάντ χθες, στο πλαίσιο ανεπίσημου δείπνου στο Στρασβούργο. Συμπέρασμα των δύο ηγετών, πρέπει να κάνουμε διάλογο. Παρίσι και Βερολίνο λένε ότι σέβονται την επιλογή του ελληνικού λαού, ζητώντας του παράλληλα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του".
"Η Ελλάδα δεν θα διαπραγματεύεται πλέον με την τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών δίνει τόνο αντιπαλότητας στις συνομιλίες για τη διάσωση" αναφέρουν οι Financial Times.
Η εφημερίδα Guardian δίνει... πολεμικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους δανειστές σημειώνοντας ότι "οι γραμμές του μετώπου μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της χαράχτηκαν στην Αθήνα καθώς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί τις επαφές με τους εκπροσώπους της μισητής τρόικας των δανειστών".
Πολλά τηλεοπτικά δίκτυα επικεντρώθηκαν στις δηλώσεις των κκ Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ με το BBC να κάνει συγκρίσεις με το μεγάλο κραχ του 1929. "Η αντίδραση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν φανερή. Με μια απότομη αποχώρηση τελείωσε τη συνέντευξη. Η Ελλάδα βιώνει την χειρότερη οικονομική απόδοση οιασδήποτε αναπτυγμένης οικονομίας από την Μεγάλη Ύφεση. Η νέα κυβέρνηση έχει τρεις απαιτήσεις. 1ον τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους, 2ον την αντιστροφή της λιτότητας και 3ον την αντιστροφή των δομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν με το μνημόνιο. Είναι αυτές οι τελευταίες απαιτήσεις που αποτελούν το κρίσιμο σημείο. Παρά την επίσημη ευρωπαϊκή διαφωνία, το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού, αποκατάσταση κάποιας δύναμης των συνδικάτων και τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων" μετέδωσε το BBC.
Το γαλλικό France24 ανέφερε: "Διαπραγμάτευση, αλλά όχι με την τρόικα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Για τον Πρόεδρο του Eurogroup που επισκέφθηκε την Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις φαίνονται δύσκολες".
"Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης συναντήθηκαν για πρώτη φορά με ηγέτες της νέας ελληνικής κυβέρνησης που είναι εναντίον της λιτότητας την Παρασκευή αλλά δεν συναντήθηκαν τα πνεύματα τους" ειπώθηκε στο δελτίο του CNN.
Η γαλλική Le Monde γράφει ότι η "Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να μην πάρει τη δόση των 7 δισ. ευρώ".
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA έχει τίτλο: "Βερολίνο: Η διαγραφή του χρέους της Ελλάδας είναι αδιανόητη" ενώ η εφημερίδα La Repubblica γράφει: "Πάγος Ε.Ε.-Ελλάδας. Ντάισελμπλουμ: Όχι σε μονομερείς κινήσεις".
"Η Γερμανία επιμένει ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να εφαρμόσουν το είδος των μεταρρυθμίσεων που θέλει τώρα η Ελλάδα να αναστρέψει" επισημαίνει στο δελτίο του το BBC.