Σύγκρουση Ελλάδας-Ευρώπης για την Ρωσία

Πιο συγκεκριμένα ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Bloomberg,δήλωσε ότι διαφωνεί με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σύμφωνα με την οποία θα υποστούν κυρώσεις στο Κρεμλίνο σχετικά με την σύγκρουση στην Ουκρανία, και παραπονέθηκε για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του.
Οι κυρώσεις απαιτούν την συμφωνία και των 28 κυβερνήσεων. Η άρνηση της Ελλάδας θα προκαλέσει αναστάτωση στην ομοφωνία της Ε.Ε. την ίδια ώρα που η νέα κυβέρνηση Τσίπρα ασκεί πιέσεις για ευνοϊκότερα μέτρα.
Εκτός τούτου, μια τέτοια απόφαση της Ελλάδας θα προκαλέσει τριβή στη σχέση μας με τηνΓερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, αφού η ίδια έχει ανακοινώσει ότι επιμένει στις πιέσεις στη Ρωσία.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, "ένας καθηγητής πολιτικής και πρώην κομμουνιστής, έχει ταχθεί υπέρ στενότερων σχέσεων με την Ρωσία, έχει μιλήσει εναντίον μιας γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και στην δεκαετία του ’80 και επαίνεσε την καταστολή της πολωνικής κυβέρνησης του Κινήματος Αλληλεγγύης", αναφέρει τοBloomberg.
Από την πλευρά του, ο Volker Kauder, κοινοβουλευτικός ηγέτης του CDU της Merkel στην Γερμανία, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η Γερμανία «δεν φέρει ευθύνη για το τι συνέβη στην Ελλάδα».
Ακόμη, ο Luis Garicano, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics, σχολίασε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι "οι αρχικές αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα, ιδιαίτερα η συνεργασία του με ένα εθνικιστικό-χουλιγκανικό κόμμα, δείχνουν προς μια έξοδο από το ευρώ. Εάν ήθελε να διαπραγματευτεί, θα είχε συνεργαστεί με το Ποτάμι και δεν θα αντιδρούσε στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας".
Από την πλευρά του το CNBC αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κρατήσει αποστάσεις από τις φωνές που ζητούν την διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να κοιτάζει προς τα ανατολικά, "στον ιστορικό σύμμαχό της Ρωσία για στήριξη".Στην χθεσινή ανακοίνωση των 28 της ΕΕ με την οποία αντέδρασε η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι μια τελική απόφαση για τις περαιτέρω κυρώσεις δεν αναμένεται μέχρι τον επόμενο μήνα, όταν λήγουν οι τρέχουσες κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο του 2014.
"Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης (δηλώνοντας ότι το ανακοινωθέν της ΕΕ δεν είχε την έγκρισή της), αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, και υποδηλώνει ότι οι διαφορές τους μπορεί να εκτείνονται και πέρα από την εγχώρια οικονομική πολιτική και τα μέτρα λιτότητας", αναφέρει σχετικά το CNBC.
"Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν ιστορία εγκάρδιων σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών, όπως την κοινή ορθόδοξη χριστιανοσύνη" άραη προφανής υποστήριξη στη Ρωσία δεν έχει απλώς εδραιώσει την προφανή πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγηθεί σε πιο χαλαρές σχέσεις με την Ρωσία.
Ορισμένοι θα υποστήριζαν ακόμη ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα αναφορικά με την προτεραιότητά της να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σχολιάζει ο Timothy Ash επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην Standard Bank.
"Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι σε αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές, οι Έλληνες μπορεί τελικά να ευθυγραμμιστούν με την άποψη της ΕΕ για την Ουκρανία", τόνισε και πρόσθεσε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα πρόσθεσαν «άλλη μία όχι και τόσο ανούσια επιπλοκή» στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και "οι δικές μου συζητήσεις με αξιωματούχους δυτικών κυβερνήσεων, υποδηλώνουν ότι έχουν πλήρη επίγνωση αυτού".
Ωστόσο, ο Ash προειδοποίησε ότι μια κίνηση να υποστηρίξει την Ρωσία, μπορεί να είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης μπορεί να "εξοργιστούν" από ενδεχόμενη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η κρίση της Ουκρανίας ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Όπως υποστηρίζει το CNBC, η Ρωσία έχει επιδείξει σαφώς ότι είναι ανοιχτή στο να προσφέρει παραχωρήσεις στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την στήριξή της. Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας άφησε να εννοηθεί ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την χώρα αίροντας την απαγόρευση των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων που επιβλήθηκαν ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία.
Ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets, δήλωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας παίζει ένα παιχνίδι προσπαθώντας να δώσει στην ΕΕ την αίσθηση ότι έχει και άλλες επιλογές. Από την πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε πως είναι πιθανό η χώρα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να ανακατέψει τα πράγματα στην Ευρώπη."Αν και ο πρόεδρος Putin έχει δικά του προβλήματα και πιθανώς δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν θα είχε πρόβλημα να ανακατέψει τα πράγματα και να μπει σφήνα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης", δήλωσε στο CNBC.
Ο Hewson προειδοποιεί ότι αυτό το σκηνικό μπορεί να γίνει άσχημο εάν η Ευρώπη δεν είναι αρκετά προσεκτική στο πώς θα διαχειριστεί την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος."Η δογματική –όχι-αναδιάρθρωση-χρέους της Ευρώπης, δεν βοηθάει. Εάν θέλεις να επιβιώσει η ευρωζώνη, θα ήταν λιγότερο καταστροφικό να αναδιαρθρώσεις το χρέος της Ελλάδας, παρά να την οδηγήσεις εκτός ευρώ", δήλωσε ο Hewson.