Φέτα "μαϊμού" στην αγορά της Αυστραλίας -Τί αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα

Φέτα "μαϊμού" στην αγορά της Αυστραλίας -Τί αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα
Φέτα – μαϊμού έχει κατακλύσει την αγορά της Αυστραλίας, όπως προκύπτει σε έρευνα του ελληνικού γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Σίδνεϊ.

Όπως προκύπτει από έρευνα στις εκεί υπεραγορές, τα ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά, για τον καταναλωτή, προϊόντα που φέρουν την ονομασία «ΦΕΤΑ» είναι πολλά, κυρίως εγχωρίως παραγόμενα αλλά και εισαγόμενα από τη Μέση Ανατολή (ΗΑΕ) και τη Βόρειο Ευρώπη (Δανία)».
Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη τύπου φέτας υπάρχουν σήμερα στην αυστραλιανή αγορά, ενώ η τιμή διάθεση τους είναι φθηνότερη ακόμη και 50% σε σχέση με την ελληνική.
Από τους έλληνες παίκτες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Αυστραλία είναι οι γαλακτοβιομηχανίες ΦΑΓΕ και Δωδώνη.
Σύμφωνα με στοιχεία της 5ετίας 2003-2008, η μεγαλύτερη ποσότητα λευκού τυρού τύπου φέτας, εισάγεται από την Βουλγαρία, ενώ η μεγαλύτερη σε αξία συνολική ετήσια εισαγωγή προέρχεται από την Ελλάδα.

 Η εισαγωγή φέτας από την Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή άνοδο κατά την τελευταία πενταετία.
 Το 2004 εισήχθη η μεγαλύτερη ποσότητα βουλγαρικού τυρού, ο οποίος σημείωσε ελαφρά πτωτική τάση έως το 2006.
 Η εισαγόμενη ποσότητα δανέζικου λευκού τυρού μειώθηκε σημαντικά (περίπου 20%) μεταξύ 2005 - 2007.
 Παρατηρείται σταθερή μείωση των – ήδη μικρών- ποσοτήτων εισαγωγής τυρού από την Νέα Ζηλανδία.
 Αμελητέα και ασυνεχής εμφανίζεται η εισαγωγή τυρού τύπου «φέτας» τόσο από άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Κύπρος, η Ολλανδία και Ρουμανία, όσο και από την ΠΓΔΜ, την Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Αίγυπτο.
 Αμελητέες ποσότητες εισήχθησαν και από την Αυστρία κατά το 2005, από τη Βρετανία και την Ιταλία το 2003. 

Η τιμή εισαγωγής στην Αυστραλία κυμαίνονται για την ελληνική φέτα από 6,5 – 7 Ευρώ/κιλό, για την φέτα Βουλγαρίας 3,5-4 Ευρώ/κιλό και για την φέτα Δανίας περίπου 2 Ευρώ/κιλό. Αυτές αποτελούν τις τιμές εκκίνησης του προϊόντος στην Αυστραλία πριν από τον εκτελωνισμό του.
Η θέση της ελληνικής φέτας στην αγορά της Αυστραλίας

Η ελληνική φέτα στην Αυστραλία σημειώνει, κατά τα τελευταία χρόνια, μία ανοδική πορεία στην εγχώρια κατανάλωση. Παρόλη την διαφορά στην τιμή από τα ανταγωνιστικά προϊόντα, πετυχαίνει μία ικανοποιητική αυξητική πορεία κυρίως στις πωλήσεις στα supermarket. Είναι σημαντικό πως έχει αρχίσει και διαγράφεται μία τάση διεύρυνσης του καταναλωτικού κοινού. Παρόλο που ακόμη το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών αποτελούν το ‘ελληνικό’ τμήμα (ethnic market) της αγοράς καθώς κατάγονται από την Ελλάδα – όλο και περισσότεροι Αυστραλοί αναγνωρίζουν την ποιότητα της φέτας και την προτιμούν. Το πρόβλημα είναι διττό διότι οι Αυστραλοί καταναλωτές πρέπει πρώτον να γνωρίσουν την φέτα ως τυρί και δεύτερον να προτιμήσουν την ελληνική από τις απομιμήσεις πληρώνοντας διπλάσια τιμή.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2005 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ονομασία «ΦΕΤΑ» είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το τυρί που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο σε οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη εντός της Ελλάδας (περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νομός Λέσβου) από πρόβειο και αίγειο γάλα.

Δείτε την πλήρη έρευνα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο συνημμένο αρχείο στο κάτω μέρος