Δωρεά 27,2 εκατ. ευρώ για το νέο σύστημα επικοινωνιών της ΕΛΑΣ

Δωρεά 27,2 εκατ. ευρώ για το νέο σύστημα επικοινωνιών της ΕΛΑΣ
Ένα νέο κρυπτογραφημένο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία κατόπιν μιας δωρεάς της τάξεως των 27,2 εκατ. ευρώ.


Ειδικότερα, το νέο σύστημα, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, κατασκευάζεται από βρετανική εταιρεία και παραχωρήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ μέσω αμερικανικής εταιρείας συμβούλων με την οποία είχε έρθει σε επαφή ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βασίλης Κικίλιας στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δωρεά αφορά σε ολόκληρη την αξία του συστήματος (τοποθέτηση, ασυρμάτους κτλ.) που ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, με τη συντήρηση του για ένα χρόνο η οποία θα γίνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία και ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύστημα αυτό αντικαθιστά το σύστημα TETRA το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο του συστήματος C4I που είχε προμηθευτεί η χώρα μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η σύμβαση του TETRA έληξε τον περασμένο Αύγουστο και από τότε η αστυνομία χρησιμοποιούσε το παλιό αναλογικό κέντρο ασυρμάτων με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και παρεμβολές.

Σε πρώτη φάση, το νέο τηλεπικοινωνιακό σύστημα θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας στην Αττική και σε δεύτερη φάση σε ολόκληρη την περιφέρεια.

«Το κόστος συντήρησης του συστήματος, που ήταν σε λειτουργία και που μας ζητείτο η ανανέωση της σύμβασής του για τα επόμενα 10 χρόνια, ανέρχονταν

στο ύψος των 80 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως αναζητήθηκε η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αντικατάστασή του.
«Καταφέραμε να εξοπλίσουμε την Ελληνική Αστυνομία με το πλέον σύγχρονο τεχνολογικά σύστημα επικοινωνίας, χωρίς να επιβαρύνουμε, το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο, ούτε με ένα ευρώ. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες, με επιμονή και υπομονή μπορούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις σε όλα τα προβλήματα» είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ