H τελική σύγκρουση Μπόμπολα-Μυτιληναίου-Κοπελούζου για τα αεροδρόμια

H τελική σύγκρουση Μπόμπολα-Μυτιληναίου-Κοπελούζου για τα αεροδρόμια
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεορδρομίων της χώρας, καθώς σήμερα ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των τριών επενδυτικών σχημάτων.


Να σημειωθεί ότι χτες το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, σύμφωνα με την εισήγηση των συμβούλων του, ότι οι φάκελοι των προσφορών που κατέθεσαν και τα τρία επενδυτικά σχήματα για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των αεροδρομίων είναι πλήρεις σύμφωνα με τους όρους των προκηρύξεων και ως εκ τούτου περνούν στην επόμενη φάση.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορά για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων έχουν υποβάλλει τα εξής σχήματα:

- Η γαλλική κατασκευαστική Vinci, με έντονη παρουσία στη χώρα μας (γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.), που διαχειρίζεται 12 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. Έχει συμπράξει με την «Ελλάκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα.

- Η Fraport, που έχει την ευθύνη για το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και άλλες 10 εγκαταστάσεις, κυρίως στην Ασία. Συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου, που διαθέτει το 5% του «Ελ. Βενιζέλος».

- Η αργεντίνικη CASA, που διαχειρίζεται 50 αεροδρόμια, κυρίως στη Νότια Αμερική, και συνεργάζεται με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος.

Τα αεροδρόμια που αποκρατικοποιούνται είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σκιάθου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Σάμου και της Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ η κίνηση στα υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. επιβάτες (από 18 εκατ. επιβάτες το 2013),
Σημειώνεται ότι ο επενδυτής που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των αεροδρομίων είναι υποχρεωμένος να επενδύσει περίπου 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών τους.
Ο διαγωνισμός πάντως για τα περιφερειακά αεροδρόμια προβλέπει «σπατόσημο» ύψους 14,5 ευρώ ανά επιβάτη.
Η επιβολή του «κεφαλικού φόρου» θα είναι αρχικά για τα πέντε χρόνια (διάρκεια περιόδου κατασκευής) ενώ στην συνέχεια θα μονιμοποιηθεί και θα αυξηθεί στα 20 ευρώ.
Επίσης το υπουργείο Υποδομών, στους όρους του διαγωνισμού τροποποίησε την πρόβλεψη που απάλλασσε τον παραχωρησιούχο από την υποχρέωση πρόσληψης των υφιστάμενων εργαζομένων των αεροδρομίων και την αντικατέστησε με ρύθμιση που καλεί τους επενδυτές να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν το υφιστάμενο προσωπικό με όρους αγοράς, για όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί.