Ο Έλληνας τραπεζίτης που προκάλεσε οικονομικό κραχ στην Ν. Αφρική

Ο Έλληνας τραπεζίτης που προκάλεσε οικονομικό κραχ στην Ν. Αφρική
Ηταν μέχρι πρότινος ένας από τους κορυφαίους του τραπεζικού κλάδου της Νοτίου Αφρικής και μάλιστα ελληνικής καταγωγής.

Ο λόγος για τον 54χρονο Λέον Κιρκίνις, όπου μέσα σε μερικά χρόνια δημιούργησε την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, φόρτωσε με χρέη χιλιάδες πελάτες του, χρεοκόπησε και τώρα πουλά τα ακίνητα του.
Ο Λέον (Λεωνίδας) Κιρκίνις ήταν ένας από τους συνιδρυτές της African Bank Investments το 1999, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής πιστώσεων... που λειτουργούσε χωρίς καμία εξασφάλιση.
Τί έκανε; Απλά δάνειζε σχεδόν όλους τους οικονομικά αδύναμους νοτιαφρικανούς, οι οποίοι έβρισκαν κλειστές τις πόρτες σε άλλες τράπεζες.
Τα χρήματα αυτά δεν μπόρεσε να τα πάρει ποτέ πίσω με αποτέλεσμα η African Bank να καταρρεύσει στα μέσα του περασμένου Αυγούστου και ο ίδιος να παραιτηθεί.
Ομως οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της African Bank δεν περιορίστηκαν στην εταιρεία. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Νοτίου Αφρικής, οδηγώντας σε πτώση της κεφαλαιοποίησής τους κατά δισεκατομμύρια ραντ.
Παράλληλα όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ελλοχεύει και ο κίνδυνος υποβάθμισης της οικονομίας της Ν. Αφρικής.
Σήμερα ο κ. Κιρκίνης βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του σε μια φάρμα αρκετά μακριά από το Γιοχάνεσμπουργκ.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν ο ίδιος να έχει βάλει πωλητήριο σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ακίνητο ιδιοκτησίας του έναντι του ποσού των 60 εκατομμύρια ραντ ( 5,6 εκατ. δολ).
Το παραθαλάσσιο ακίνητο διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, πισίνα, τζακούζι, κάβα, χώρο γυμναστηρίου, κ.ά. ενώ διαθέτει και ιδιαίτερες ανέσεις στο εσωτερικό του όπως ενδοδαπέδια θέρμανση και αυτοματοποιημένα κουφώματα για να προσφέρει ένα συνδυασμό πολυτελούς διαμονής και ξεκούρασης δίπλα στη φύση.
Για να κατασκευαστεί το πολυτελές ακίνητο χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σύμφωνα με την Elphick Proome, που κέρδισε την κατηγορία κατοικιών στα βραβεία Steel Awards το 2013 για το συγκεκριμένο ακίνητο.