Πέθανε ο Γερμανός "Ρομπέν των αδυνάτων", Κλάους Τσαπφ

Πέθανε ο Γερμανός "Ρομπέν των αδυνάτων", Κλάους Τσαπφ
Από καρδιακή προσβολή πέθανε ο Γερμανός επιχειρηματίας Κλάους Τσαπφ,  ο οποίος ήταν διάσημος κυρίως διότι, αν και εκατομμυριούχος, ζούσε με ελάχιστα μέσα και απέρριπτε τον πλούτο και τις «παγίδες» του.
Τα βράδια έβγαινε στουςδρόμους και συνέλεγε άδεια ανακυκλώσιμα μπουκάλιαμε σκοπό να πάρει το αντίτιμο για την επιστροφή τους.

Ψώνιζε από φθηνά σουπερμάρκετ και όποιος τον αντίκριζε δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι επρόκειτο για έναν εκατομμυριούχο!!!

Ηταν γεννημένος το 1952, ιδρυσε τη Zapf Umzuge, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μετακομίσεων στην Ευρώπη.
Επρόκειτο για έναν άνθρωπο με ατομική περιουσία 12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Τσαπφ στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος αριστερών οργανώσεων και μάλιστα φίλος του περίφημου Ρούντι Ντούτσκε, ηγετικής φυσιογνωμίας του δυτικογερμανικού φοιτητικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Εγινε γνωστός για την ικανότητά του να ζει με περίπου 300 ευρώ το μήνα σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, καλύπτοντας μονάχα τις βασικές ανάγκες του. «Τα πολλά λεφτά φέρνουν την κοινωνική ανισότητα», έλεγε.
Ένα άγαλμα του «εμβληματικού» Ρώσου κομμουνιστή επαναστάτη Βλαντίμιρ Λένιν έξω από μία από τις επιχειρήσεις του συμβολίζει την διττή πορεία του, κράμα σοσιαλιστικής ιδεολογίας και καπιταλιστικής επιχειρηματικής δράσης.
«Μετακομίσεις Τσαπφ -Ιδιοκτησία των Υπαλλήλων» έλεγε ο ίδιος. Το 1975, μετά την διακοπή των σπουδών του στα νομικά και επιθυμώντας να αποφύγει τη στρατιωτική του θητεία, ίδρυσε την εταιρεία του στο Δυτικό Βερολίνο. Δεν έβγαλε ποτέ δίπλωμα οδήγησης, ενώ συχνά ο ίδιος συνέπρατε στο κουβάλημα των επίπλων. Αργότερα ωστόσο, ασχολούνταν μόνο με τη διοίκηση της επιχείρησής του.
Χρέωνε περισσότερα τους πελάτες στις πλούσιες συνοικίες του Βερολίνου και λιγότερο στις φτωχές, ενώ μοίραζε στους υπαλλήλους τα περισσότερα από τα κέρδη. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Τσαπφ επέκτεινε την επιχείρησή του και στην υπόλοιπη Γερμανία. Η εταιρεία του απασχολεί περίπου 600 εργαζομένους, ενώ ο αριθμός των πελατών της ανά χρόνο ξεπερνά τους 60.000 σε 14 διαφορετικά μέρη.
Στο ενεργητικό του είχε δύο αποτυχημένους γάμους, και μόλις είχε προχωρήσει στον τρίτο, τον Ιούνιο. Ο θάνατός του επήλθε ενώ βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος. Η κηδεία του μετά από επιθυμία του θα γίνει στη γενέτειρα του, την πόλη Έπινγκεν, παρουσία λίγων συγγενών και φίλων, της 13χρονης κόρης του, της χήρας του, στενών του φίλων και πολιτικών της Αριστεράς.