Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τοποθέτηση του Γιώργου Βενιέρη στη θέση του προέδρου της ΕΛΤΕ

 Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τοποθέτηση του Γιώργου Βενιέρη στη θέση του προέδρου της ΕΛΤΕ
Με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «παρών» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μια αρνητική ψήφο από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η τοποθέτηση του Γιώργου Βενιέρη στη θέση του προέδρου της εθνικής εποπτικής Επιτροπής για τον ελεγκτικό και λογιστικό τομέα.

Ο Γιώργος Βενιέρης διαδέχεται στη θέση αυτή τον Απόστολο Ρεφενέ, η θητεία του οποίου έληξε εν μέσω καταγγελιών για αθέμιτες συναλλαγές της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων με εταιρεία της συζύγου του.
Ερωτηθείς από τη Νάντια Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα παραπάνω, ο κ. Βενιέρης δήλωσε, πως δεν έχει γνώση των υποθέσεων, αλλά «προφανώς όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Πρόσθεσε δε «επιτρέψτε μου όμως να σας το δείξω αυτό με τις πράξεις μου, αφού αναλάβω». Άλλο ζήτημα που έχει να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος της ΕΛΤΕ, είναι οι σχέσεις της Επιτροπής με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, με το οποίο συνεργάζεται κατόπιν σύμβασης, αν και το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών είναι ελεγχόμενο από την ΕΛΤΕ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα που έθιξαν η κ. Βαλαβάνη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο κ. Βενιέρης αναγνώρισε, ότι υφίσταται θέμα υποστελέχωσης της ΕΛΤΕ, η οποία λειτουργεί με δέκα αποσπασμένους υπαλλήλους.
«Πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι διενέργειας των ελέγχων μας, όπως π.χ. δίνοντας τη δυνατότητα αυτή σε συνταξιούχους επιθεωρητές» σημείωσε. Κατά τα άλλα, ο νέος πρόεδρος της ΕΛΤΕ ανέφερε, πως επιδίωξή του είναι η εφαρμογή των διεθνών ελεγκτικών προτύπων, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πλημμύρα από προσπάθειες και κείμενα λογιστικών προτύπων, που θέλουν εισαγωγή στη γενική κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει δουλειά» ανέφερε. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε τον διορισμό του κ. Βενιέρη, διακρίνοντας σχέση ανάμεσα στον νέο πρόεδρο και τον απερχόμενο, καθώς επί ημερών Απόστολου Ρεφενέ ο κ. Βενιέρης είχε διοριστεί με απόφαση του πρώτου πρόεδρος στο Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου.
«Με τον κ. Ρεφενέ δεν έχω καμία σχέση» απάντησε ο κ. Βενιέρης και πρόσθεσε, ότι «ο κ. Ρεφενές είναι νεώτερος, με βρήκε καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και μάλιστα ήμουν μέλος της Επιτροπής Παραπόνων του Πανεπιστημίου, που του επέβαλε και μία ποινή. Με διόρισε στο πλαίσιο που του δίνει ο νόμος, το θεώρησα και τιμητικό, αλλά δεν παρέμεινα, γιατί υπήρχε κώλυμα: Η συμμετοχή πανεπιστημιακού καθηγητή σε Επιτροπή του Δημοσίου πρέπει να προβλέπεται στο ιδρυτικό της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλεπόταν και μόλις το διαπίστωσα, πήγα στη μία και μοναδική συνεδρίαση που προσκλήθηκα και υπέβαλα την παραίτησή μου».
Ο Γιώργος Βενιέρης είναι καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με προϋπηρεσία ως σύμβουλος και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρύτανης επί εξαετία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, Ελεγκτής Ισολογισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος της Επιτροπής Λογιστικών Βιβλίων του υπουργείου Οικονομικών κ.ά.