Αυτή θα είναι η πιο «καυτή» ημέρα του φετινού καλοκαιριού –Δείτε γιατί

Αυτή θα είναι η πιο «καυτή» ημέρα του φετινού καλοκαιριού –Δείτε γιατί
Σε θέσεις …μάχης βρίσκονται από τώρα οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό για να υποδεχτούν τις ορδές των …τουριστών. Ολόκληρος ο κλάδος είναι έτοιμος για την υποδοχή των 20 εκατομμυρίων πελατών ενώ ήδη, με βάσει τους προγραμματισμούς και τις κρατήσεις έχει προκύψει το ποια θα είναι η πιο «καυτή» ημέρα της σεζόν.  

Της Έφης Καραγεώργου

Το Σάββατο 2 Αυγούστου θα είναι φέτος η «χρυσή» μέρα του ελληνικού τουρισμού.Στα ελληνικά αεροδρόμια θα προσγειωθούν 760 αεροσκάφη και θα αποβιβαστούν σχεδόν 150.000 τουρίστες (148.675 για την ακρίβεια).

Μεγάλα κρουαζιερόπλοια θα ρίχνουν άγκυρα στα λιμάνια της Μυκόνου, του Κατάκολου, του Ηρακλείου και θα περιμένουν αρόδο στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Ενώ θα είναι η μέρα που θα μετακινηθούν και οι περισσότεροι Ελληνες, φεύγοντας με κάθε μέσο για τις Αυγουστιάτικες διακοπές τους.

Ο ελληνικός τουρισμός ετοιμάζεται φέτος να «σπάσει» νέο ρεκόρ και περιμένει τουλάχιστον 19 εκατομμύρια τουρίστες από αέρος.

Αν στον αριθμό αυτό συνυπολογιστούν οι επιβάτες κρουαζιέρας, και οι τουρίστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα οδικώς, κυρίως από τα Βαλκάνια, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 20 εκατομμύρια επισκέπτες και δεν θα εκπλαγούμε αν προσεγγίσουν τα 21 εκατομμύρια.

Οι εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και σε επίπεδο τουριστικών εσόδων καθώς περιμένουν 13δισ ευρώ τουριστικές εισπράξεις από 11,9δισ ευρώ πέρυσι.

Μάλιστα χθες ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) αναθεώρησε την αρχική του εκτίμηση για 18,5εκατ αφίξεις στα 19εκατ, με βάση τα δεδομένα των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό.Hαύξηση θεωρείται δεδομένη καθώς ο επιστημονικός βραχίονας του ΣΕΤΕ, το INSETE προχώρησε σε μελέτη σταθμίζοντας:

  • τις προγραμματισμένες πτήσεις (και τις θέσεις),
  • τιςπερυσινές καλύψειςσταπεριφερειακά αεροδρόμια (προγραμματισμένες θέσεις έναντι αφίξεων),
  • τους 750.000 περισσότερους τουρίστες που θα έλθουν φέτος στην Αθήνα.
  • διατήρησε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τις οδικές αφίξεις (και λοιπές αφίξεις εισερχομένου τουρισμού)
  • έγινε αναγωγή με υπολογισμό του ρίσκου από Ρωσία και Ουκρανία, από όπου, οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 5% από τη Ρωσία και γύρω στο 50% από Ουκρανία.

Ημέρες δόξας θα ζήσουν τα ελληνικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, το Σάββατο 2 Αυγούστου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν θα προλαβαίνουν να μετράνε αεροπλάνα, καθώς θα προσγειωθούν 760 πτήσεις και θα αποβιβαστούν 148.765 τουρίστες.

Συγκεκριμένα η μέρα με τις περισσότερες αεροπορικές αφίξεις για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα είναι η 27η Ιουλίου καθώς θα προσγειωθούν 162 πτήσεις και θα αποβιβαστούν 30.430 τουρίστες.

Η Ρόδος στην κυριολεξία θα «απογειωθεί» την Κυριακή 3 Αυγούστου καθώς θα υποδεχθεί 163 πτήσεις και 30.752 τουρίστες.

Η Μύκονος θα έχει τη μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση στις 10, στις 17 και 24 Αυγούστου, με 31 πτήσεις και 4.816 επιβάτες.

Στα Χανιά το Σάββατο 2 Αυγούστου θα προσγειωθούν 71 πτήσεις και 12.905 επιβάτες.

Η καλύτερη μέρα για την Κέρκυρα θα είναι η 21η Ιουλίου με 74 πτήσεις και 14.447 επιβάτες.

Και θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι από τη μελέτη τουINSETEπροκύπτει μεταβολή του μίγματος εισερχόμενων πτήσεων με τις τακτικές πτήσεις να είναι πλέον περισσότερες από τις πτήσεις τσάρτερ (51% τακτικές έναντι 49% τσάρτερ).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη διότι δείχνει ότι διαμορφώνονται στη χώρα μας συνθήκες μεγαλύτερης ισορροπίας στα τουριστικά δίκτυα διανομής, άρα και στη ζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ