ΣΕΒ -Ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της Διαμεσολάβησης

ΣΕΒ -Ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της Διαμεσολάβησης
Την ανάγκη της ενίσχυσης του θεσμού της Διαμεσολάβησης στην πράξη ανέδειξε  ο ΣΕΒ στην Ημερίδα με θέμα «Διαμεσολάβηση και Επιχειρηματικότητα», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, στο Αμφιθέατρο Μεγάρου (ΕΤΕ) Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά.

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΒ και το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece με την υποστήριξη του ICC International Chamber of Commerce, μίλησε ο κ. Φωκίων Δεληγιάννης, Διευθυντής του Τομέα Υποδομών Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, ο οποίος τόνισε ότι «σε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον όπου η ασάφεια, η συνθετότητα και η αλληλοεπικάλυψη ευνοούν την ανάδειξη διαφορών, με τη δικομανία να αποτελεί ένα μάλλον εγγενές χαρακτηριστικό μας, και τις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης χρονοβόρες, η διαμεσολάβηση, η διαιτησία καθώς και κάθε εναλλακτική εξωδικαστική επίλυση συνθέτουν μια νέα ρεαλιστική προσέγγιση».
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, αναφέρθηκε ειδικότερα, στην πρώτη ετήσια έρευνα που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ σημειώνοντας ότι η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης αναδείχθηκε ως κρίσιμος παράγοντας με σημαντικότατες επιπτώσεις στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και μάλιστα στο ίδιο επίπεδο ιεράρχησης με την ταχύτητα της διεκπεραίωσης των αδειοδοτικών διαδικασιών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, ήδη, καταρτίζει εξειδικευμένη μελέτη σχετικά με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, με τον θεσμό της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας να αποτελεί εκ των βασικών πυλώνων της ολοκληρωμένης πρότασης του ΣΕΒ για τον τομέα.
Σημειώνεται ότι, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της Πολιτείας, διακεκριμένοι νομικοί, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, επίσης, ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Νίκος Εμπέογλου, Πρόεδρος Δ.Σ., ALBA Graduate Business School at The American College of Greece και η κα. Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.