Επανέρχεται η επέκταση της Αττικής Οδού και η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

 Επανέρχεται η επέκταση της Αττικής Οδού και η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Πάνε 28 χρόνια μετά από την θέσπιση του πρώτου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και όπως όλα δείχνουν γίνεται προσπάθεια ένα νέο να έρθει εντός των επόμενων ημερών την Βουλή.

Το νέο ρυθμιστικό που θα δώσει τις βασικές κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό στην Αττική μέχρι το 2021 θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της Καθημερινής, επανέρχεται το «όραμα» της προηγούμενης δεκαετίας: οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς κάθε κατεύθυνση (σύνδεση με βόρεια είσοδο αεροδρομίου, επέκταση Δυτικής Περιφερειακής μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και σύνδεση μέσω σήραγγας με τον κάμπο των Μεσογείων και από εκεί με το αεροδρόμιο, επέκταση μέχρι Ραφήνα και Λαύριο), η μονή ζεύξη της Σαλαμίνας, ο άξονας Θήβας- Ελευσίνας κ.λπ.
Επίσης με βάση το νέο κείμενο προβλέπονται πέντε μεγάλες αναπλάσεις: στην οδό Πανεπιστημίου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στη νότια πύλη του Πειραιά και την περιοχή των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα για νέες προσεγγίσεις: τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης στην Πλάκα και το Θησείο για να ενισχυθεί η κατοικία, την προώθηση προγράμματος πεζοδρομήσεων στο κέντρο του Πειραιά. Αλλά και νέες ιδέες, όπως την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών (ή όσων παραδοσιακών κομματιών έχουν απομείνει σε αυτούς) όπως της Παιανίας, των Βιλίων, του Βαρνάβα, του Κουβαρά, του Μαρκόπουλου και άλλων. Επίσης η θέσπιση μέτρων για την προστασία των ελάχιστων προσφυγικών συνόλων που έχουν απομείνει στην Αθήνα, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία, την Καισαριανή, τον Βύρωνα και τη Δραπετσώνα.