Απογραφή για 1,5 εκατ. συνταξιούχους του ΟΓΑ

Απογραφή για 1,5 εκατ. συνταξιούχους του ΟΓΑ
Δύο μήνες προθεσμία θα δώσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο ΟΓΑ στους συνταξιούχους και τους επιδοματούχους (συνολικά 1.500.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις) να προσέλθουν αυτοπροσώπως στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ. απ' όπου εισπράττουν τις παροχές και όσοι αδυνατούν να εξουσιοδοτήσουν μέσω ΚΕΠ τρίτα πρόσωπα με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής τους.


Τη δίμηνη απογραφή όλων των συνταξιούχων (800.000 άτομα) και των επιδοματούχων (όσοι λαμβάνουν πολυτεκνικά επιδόματα, ισόβια σύνταξη, σύνταξη ανασφάλιστου) αποφάσισαν -και ανακοινώνουν μέσα στην εβδομάδα- ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΓΑ Π. Πέτρουλας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης εντοπισμού δικαιούχων - «φαντασμάτων», καθώς και όσων παράνομα εισπράττουν παροχές. Σημειωτέον ότι κατά την περσινή απογραφή δεν εμφανίστηκαν ή κόπηκαν παροχές σε 5.500 δικαιούχους, για τους οποίους κινήθηκαν διαδικασίες εντοπισμού και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Ολοι οι συνταξιούχοι και οι επιδοματούχοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταθέσουν υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ και αν δεν διαθέτουν ή αναγράφονται λάθος στα ενημερωτικά σημειώματα, θα πρέπει να υποβάλουν τους δύο παραπάνω αριθμούς για να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις και τα επιδόματα.

«Καμία παροχή δεν θα δίνεται στο εξής χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ» δηλώνουν στην «Η» στελέχη του ΟΓΑ υπογραμμίζοντας σχετική διάταξη νόμου που ισχύει και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Τα στοιχεία ειδικά των επιδοματούχων θα διασταυρωθούν, στη συνέχεια, με τα στοιχεία που διαθέτουν άλλοι φορείς που καταβάλλουν προνοιακά επιδόματα ως ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων και στην προοπτική να λειτουργήσει στο μέλλον ο ΟΓΑ ως ο μοναδικός Οργανισμός ο οποίος θα καταβάλει τις σχετικές παροχές.

Εισαγγελέας
Εν τω μεταξύ, το «πράσινο φως» για εισαγγελική έρευνα και στις 1.040 «ύποπτες» συντάξεις του ΟΓΑ, άναψε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζοντας τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Η σχετική λίστα αφορά όσους συνταξιούχους δεν εμφανίστηκαν στις τράπεζες κατά το στάδιο της απογραφής που ζήτησε ο ΟΓΑ με συνέπεια να υπάρχουν υποψίες ότι κάποια άλλα πρόσωπα (π.χ. συγγενικά των δικαιούχων) μπορεί να εισπράττουν παράνομα τα ποσά των συντάξεων, κάτι άλλωστε που έχει διαπιστωθεί σε άλλα ταμεία, όπου εντοπίστηκε ακόμη και η περίπτωση γιου ασφαλισμένης που εισέπραξε 219.000 ευρώ επί 19 χρόνια μετά το θάνατό της!

Η Εισαγγελία Αρείου Πάγου ζήτησε από τον ΟΓΑ να προσδιορίσει επακριβώς τις περιφέρειες και τις διευθύνσεις σε πόλεις και χωριά που διαμένει κάθε ύποπτος και μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική επεξεργασία, απέστειλε τα στοιχεία σε διάφορες εισαγγελίες της χώρας με σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του εισαγγελέα Α.Π. Ι. Τέντε που ζητεί να διερευνηθεί κατεπείγουσα έρευνα για να ασκηθούν οι κατάλληλες διώξεις.

Οι αρχές θα αναζητήσουν εάν οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν πεθάνει ώστε να διωχθούν ποινικά αυτοί που συνεχίζουν να εισπράττουν τα ποσά, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί εάν υπάρχει ευθύνη και για τους υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την παραγγελία οι έρευνες πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα και σε βάθος.

Πηγή: Ημερησία