Αντιδρά η Ένωση Δικαστών στις δηλώσεις Βενιζέλου

Αντιδρά η Ένωση Δικαστών στις δηλώσεις Βενιζέλου
Την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις κινητοποιήσεις των δικαστικών και στην επισήμανσή του ότι συνιστούν μορφή απεργίας η οποία απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Οργανωτικής Γραμματείας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να μη χρησιμοποιούν ως μέσο συνδικαλιστικής πίεσης μια ολόκληρη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους, γιατί όπως σημείωσε, με τον τρόπο αυτό, «το μήνυμα που εξ αντικειμένου στέλνουν σε κάθε κοινωνική ομάδα είναι πως μπορεί ο καθένας να θέτει εκτός λειτουργίας κρίσιμες όψεις του κράτους για να ασκεί συνδικαλιστική πίεση».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι κινητοποιήσεις των δικαστικών (στάσεις εργασίας με διακοπή των συνεδριάσεων 10 π.μ. έως 3:30 μ.μ.) αντιβαίνουν στις επιταγές του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, το Σύνταγμα δεν προβλέπει μόνο στο άρθρο 88 πως οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών πρέπει να είναι ανάλογες του λειτουργήματός τους, αλλά και στο άρθρο 23 παράγραφος 2, ότι η απεργία με οποιαδήποτε μορφή (άρα -όπως σημείωσε- και με στάση εργασίας με διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων) απαγορεύεται ρητά στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι με τις εν λόγω δηλώσεις του κ. Βενιζέλου (εταίρου στην τρικομματική κυβέρνηση) αντί να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης και στην αποκατάσταση της ηρεμίας στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, προκαλεί ακόμα περισσότερο.

Όσο για τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος της ΕΔΕ τον κατηγορεί ότι αποσιωπά το γεγονός ότι «οι κινητοποιήσεις των Δικαστών αποτελούν απλώς και μόνο απάντηση στην επιμονή της Κυβέρνησης για νέες μειώσεις των αποδοχών τους, σε συνολικό ποσοστό άνω του 50% ή και 60%, μειώσεις που -όπως υποστηρίζει- αναμφίβολα συνιστούν παραβίαση του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, με το οποίο ρητά προστατεύονται οι αποδοχές τω Δικαστικών Λειτουργών».

«Παρόμοιες δηλώσεις», καταλήγει η αεροπαγίτης, «δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση, ότι η Κυβέρνηση θεωρεί, ότι εκείνη μεν δικαιούται κατά περίπτωση και κατά τρόπο αυθαίρετο να παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς και ότι ουδείς δικαιούται να αντιδρά».