Σε απεργία γιατροί και δικαστικοί

Σε απεργία γιατροί και δικαστικοί
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα 22.000 γιατροί που υπηρετούν σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Στη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να επανακαθοριστούν.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ , η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας να αποπληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες πολλών μηνών, δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες στις Διοικήσεις πολλών Νοσοκομείων να σφαγιάζουν τα προγράμματα εφημέρευσης, κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα επείγοντα των Νοσοκομείων».

Όπως τονίζει επίσης η Ομοσπονδία, ότι η περικοπή κατά 18% στο ιατρικό μισθολόγιο, το οποίο έχει ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ήδη αποφασίσει να συμμετάσχουν στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, ενώ προγραμματίζουν από κοινού με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία γενικές συνελεύσεις και συλλαλητήρια.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Αθήνας

Συνεχίζεται η μη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ υποστήριξε πως οι φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου θα συνεχίσουν επ' αόριστον τη μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση, μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές που έχει ο ΕΟΠΥΥ από το 2011 και να οριστεί πλήρες χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των οφειλών του 2012.

«Παραλύουν» τα δικαστήρια

Την ίδια ώρα «παραλύουν» όλα τα δικαστήρια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών και ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, οι δικαστές ξεκινούν απο σήμερα πανελλαδικές στάσεις εργασίας (από τις 10 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων. Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας

Τη συνταύτιση των κινητοποιήσεων τους με αυτές των δικαστών αποφάσισαν σε γενική συνέλευσή τους και τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων. Ομόφωνα, με ψήφισμά τους, οι εισαγγελείς αποφάσισαν την διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (από τις 10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Το διάστημα αυτό, οι εισαγγελείς δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας (ανακρίσεις, κ.λπ.) και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις.

Ακόμη, σταματούν να εργάζονται πλέον στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ σταματούν να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (γήπεδα, κ.λπ.).

Παράλληλα, γράφει το naftemporiki.gr, προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ενώ θα ζητήσουν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.

«Οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων «πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες», τόνισε κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Ένωσης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι επιχειρείται με τις προωθούμενες μειώσεις να υποβαθμιστεί η Δικαιοσύνη.

«Έκρυθμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Δικαιοσύνη η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, τονίζοντας ότι είναι «άκαμπτη η επιμονή της κυβέρνησης» στην μείωση των αποδοχών των δικαστών.