ΔΝΤ: Στηρίζουμε την Ελλάδα

 ΔΝΤ: Στηρίζουμε την Ελλάδα
Στην επίτευξη του στόχου για περιορισμό του ελλείμματος και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθεί ο έλεγχος των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.


Το ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γ. Στουρνάρα έχει κανονιστεί για το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου.


Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στην γενικότερη κατάσταση στην ευρωζώνη τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και και ότι το Ταμείο προσβλέπει στο ρόλο που θα παίξει η ΕΚΤ.

Την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να ολοκληρώσει τον έλεγχο του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, είπε συγκεκριμένα την Πέμπτη ο Τζέρι Ράις εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο κ. Ράις, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα παραμονής των μελών της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις και την πρόοδο που θα επιτευχθεί. Επίσης, είπε ότι δεν γνωρίζει για το πότε θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας ώστε να δοθεί στα μέλη του συμβουλίου του Ταμείου και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι πάντα η τακτική που ακολουθείται και από τους Ευρωπαίους συνεργάτες και θα γίνει (η ετοιμασία της έκθεσης) όταν «όλα θα ξεκαθαριστούν», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για δίκαια και ισορροπημένα μέτρα.

Τέλος, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι "δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο" και πως συζήτησαν την όλη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και γενικότερα της ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι ήταν μια "ιδιωτική συνομιλία" και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ο έλεγχος του προγράμματος θα επικεντρωθεί στο στόχο για τον περιορισμό του ελλείμματος καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της απασχόλησης και των διαρθρωτικών μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Ράις τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και πώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να εξασθενήσουν.

Στη συνέχεια, είπε ότι το Ταμείο προσβλέπει στην καθοδήγηση και στο ρόλο που θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα μελλοντικά σχέδια και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας.