Ραντεβού τον Σεπτέμβρη λέει η Τρόικα - Το φθινόπωρο οι κρίσεις

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη λέει η Τρόικα - Το φθινόπωρο οι κρίσεις
Το Σεπτέμβριο θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Τρόικας, προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα προετοιμάσει την τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πιο πριν» σχολίασε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί.

Μέχρι τότε, πρόσθεσε, η ευρωζώνη και η Ελλάδα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μήνα Αύγουστο.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας, Χοακίν Αλμούνια, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα με περισσότερα χρήματα, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Ισπανό Επίτροπο, οι εταίροι της χώρας πρέπει να την βοηθήσουν περισσότερο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

«Έχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα μόνη της. «Αν κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί, τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Αλμούνια.

ΔΝΤ: «Η ΕΚΤ να δεχτεί κούρεμα του ελληνικού χρέους»

Την ίδια ώρα, την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους ζητά από την ΕΚΤ το ΔΝΤ, τονίζοντας πως μόνο έτσι θα αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Σε έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη αναφέρεται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων επηρεάζει ακόμη και σήμερα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθιστώντας την επιφυλακτική στο να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP), ώστε να μην τεθεί ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απωλειών από τις αγορές κρατικού χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία της.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal στην ίδια έκθεση το Ταμείο προειδοποιεί την ΕΚΤ ότι οι προσπάθειες να μειώσει το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς αν δεν αποδεχθεί απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Αποδεχόμενη απώλειες, η ΕΚΤ θα απορροφήσει μέρος του ελληνικού χρέους, βοηθώντας την επιστροφή του προγράμματος σε σωστό δρόμο, ενώ η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει στο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία.

πηγή: protothema.gr