Ολι Ρεν: Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

Ολι Ρεν: Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα
«Σοβαρές μακροοικονομικές ισορροπίες», αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν ζητώντας παράλληλα επειγόντως τη λήψη μέτρων: «Χρειάζεται λήψη μέτρων στον χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό τομέα», είπε συγκεκριμένα, την ώρα που η Λευκωσία ετοιμάζεται για να υποδεχτεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το κλιμάκιο της τρόικας.

Η άποψη αυτή του κ. Ρεν για την κυπριακή οικονομία διατυπώθηκε γραπτώς έπειτα από ερώτηση που υπέβαλε η κύπρια ευρωβουλευτής κυρία
Ελένη Θεοχάρους για το αν η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης και αφού, στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό αίτημα.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Ρεν ήταν απόλυτος για την ανάγκη λήψης μέτρων. Αναφέρει άλλωστε ότι «στον δημοσιονομικό τομέα η Κύπρος διανύει ένα έτος δημοσιονομικής εξυγίανσης μεγάλης κλίμακας προκειμένου να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα σε μία περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης είναι αμυδρές, καθιστώντας επιτακτική την πλήρη εφαρμογή της δημοσιονομικής στρατηγικής».

Τέλος ο κ. Ρεν αναφέρεται, χωρίς να δώσει όμως στοιχεία και για το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου: «Το πρόγραμμα προσαρμογής θα καταρτισθεί κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίσει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα επιτρέψουν την Κύπρο να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξη».

Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινής» το μνημόνιο για την Κύπρο θα είναι έτοιμο κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της κυπριακής ηγεσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το ποσό που θα λάβει η Κύπρος ως βοήθεια δεν έχει ακόμα καθορισθεί. Και αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται τα έσοδα των τραπεζών. Το βέβαιο είναι ότι η Κύπρος χρειάζεται ποσό 1,2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της έως το τέλος Αυγούστου. Ως εκ τούτου, για να αποφύγει τη στάση πληρωμών, άλλως τη πτώχευση, η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει εσωτερικό δανεισμό από τους ημικρατικούς οργανισμούς ή από ένα δάνειο από τη Ρωσία.

Στην Κύπρο προεξοφλούν ότι θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στο 18%, ότι θα αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης, ότι θα υπάρξει μείωση των μισθών ή θα απαιτηθεί από την τρόικα μείωση του κράτους (απολύσεις δηλαδή δημοσίων υπαλλήλων). Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να μην πειράξει η τρόικα το φορολογικό σύστημα για τις ξένες επιχειρήσεις, όπου υπάρχει προνομιακό καθεστώς, με συνέπεια να βρίσκονται στην Κύπρο ξένα (κυρίως ρωσικά) κεφάλαια.

πηγη: tovima.gr