Γαλλία: «Να δράσουμε ενάντια στην κρίση» καλεί ο Ζαν-Μαρκ Ερό

Γαλλία: «Να δράσουμε ενάντια στην κρίση» καλεί ο Ζαν-Μαρκ Ερό
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να "κινητοποιηθούν" εναντίον της "κρίσης χωρίς προηγούμενο", καθώς το χρέος της χώρας έχει καταστεί "συντριπτικό", διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα είναι "πολύ δύσκολο" η Γαλλία να εξέλθει από την κρίση.

"Το βάρος του χρέους έχει γίνει συντριπτικό. Το Κράτος δίνει περίπου 50 δισ. ευρώ το χρόνο στους πιστωτές του", είπε ο Ερό σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση παρουσιάζοντας την πολιτική του.

Όμως, πρόσθεσε, "δεν είναι πολύ δύσκολο να δράσουμε και να ευημερήσουμε".

O πρωθυπουργός Ερό έθεσε σαν στόχους να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός ως το 2017 και να μειωθεί σταδιακά το δημόσιο έλλειμμα από 4,5% του ΑΕΠ φέτος σε 3% του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι φέτος πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 10 δισ. ευρώ δημόσιες δαπάνες, αλλά του χρόνου οπωσδήποτε άλλα 33 δισ. ευρώ, όπως ζητεί στην τελική εισήγησή του στην κυβέρνηση το Ελεγκτικό συνέδριο.

Επιτιθέμενος ευθέως στον απολογισμό της προεδρίας του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε ότι «μεταξύ των ετών 2007 και 2011 το γαλλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε 600 δισ. ευρώ, ώστε σήμερα να έχει διαμορφωθεί στα 1.800 δισ. ευρώ δηλαδή να έχει φθάσει στην περιοχή του 90% του ΑΕΠ της Γαλλίας».