Σταϊκούρας: Δεν βγαίνει το μνημόνιο, αν δεν δοθεί παράταση

Σταϊκούρας: Δεν βγαίνει το μνημόνιο, αν δεν δοθεί παράταση
Η Ελλάδα δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει μονομερώς ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το μνημόνιο, επιθυμεί ωστόσο να παρατείνει την προθεσμία που της έχει δοθεί για την επίτευξή τους εξαιτίας της πολύ βαθύτερης της αναμενόμενης ύφεσης, με το ρυθμό συρρίκνωσης της οικονομίας να αναμένεται στο 6,7% φέτος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Dow Jones Newswires.


Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εφαρμόσει η χώρα προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, έχει καταστεί ανέφικτο λόγω της εξαιρετικά βαθιάς ύφεσης.

«Η ύφεση αναμένεται να είναι χειρότερη από 9% το τρίτο τρίμηνο του 2012 και περίπου 6,7% για το σύνολο του έτους, σχεδόν το ίδιο βαθιά με την ύφεση του 2011," δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η πρόβλεψη για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο, έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2012. Και αντ’ αυτού, αναμένουμε ύφεση της τάξης του 7%. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ", πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα.

"Η κυβέρνηση θα εργαστεί για την υλοποίηση των στόχων και των πολιτικών που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια άμεση δράση για τη στήριξη της ελληνικής ανάκαμψης. Φυσικά, μιλάμε για παράταση της προθεσμίας της δημοσιονομικής προσαρμογής, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πραγματικότητα στους στόχους. Συμφωνούμε με τους στόχους, αλλάη επίτευξή τους είναιανέφικτη λόγω της ανεργίας και του ρυθμού οικονομικής συρρίκνωσης», είπε.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει πως δεν θα δεχτούν αλλαγές στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε πως υπάρχει ολοένα αυξανόμενη αντίληψη μεταξύ των πιστωτών πως πρέπει να δοθεί περιθώριο για ανάσα.

«Από τις δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων φαίνεται πως και αυτοί κατανοούν ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί. Συμφωνούμε ότι πρέπει να πετύχουμε τους στόχους. Έτσι, από τη στιγμή που η τρόικα θα έρθει στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε μέσα από τους μακροοικονομικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι λειτουργικό, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο», είπε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως και ο ίδιος έχει ακούσει φήμες για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τον Ιούλιο με θέμα την Ελλάδα, ωστόσο τίποτα δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής.