Σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ενδεικτική είναι η ανάλυση της παλαιότερης ιδιωτικής τράπεζας της Φρανκφούρτης, Berenberg Bank, η οποία ως επικρατέστερα σενάρια αποτυπώνει τα εξής:
1η εκδοχή: τις εκλογές κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς: Σε αυτή την περίπτωση, η Ν.Δ. θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ενόψει των γενικότερων συμβιβασμών μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ, η Γερμανία αφήνει στην άκρη τις αμφιβολίες της για την Ελλάδα και συμφωνεί να συνεχίσει να την υποστηρίζει. Σε αυτή την εκδοχή, οι πιθανότητες να βρίσκεται ακόμη στη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα στο τέλος του χρόνου, υπολογίζονται σε 75%.
2η εκδοχή: Τις εκλογές κερδίζει ο Αλέξης Τσίπρας:Πιθανότατα η Ευρώπη θα απαιτήσει την υπογραφή του στο Μνημόνιο μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της 28ης – 29ης Ιουνίου ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα διακοπεί η χρηματοδότηση. Αυτή η εξέλιξη και η απειλή ανεξέλεγκτου χάους, μπορεί να προκαλέσει τέσσερις διαφορετικές αντιδράσεις:
α) Ο Αλέξης Τσίπρας υπαναχωρεί, υπογράφει το Μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ (υπεύθυνη κεντροαριστερά).
β) Ο Τσίπρας δεν εγκαταλείπει τις θέσεις του. Το αποτέλεσμα είναι χαοτική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
γ) Ο Τσίπρας αποδέχεται να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αλλά η ελληνική οικονομία, καθώς δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα εισέλθει σε μια εξαιρετικά ζοφερή, μακροχρόνια περίοδο.
δ)Καθώς η Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε μια ψευδαίσθηση – ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει τις επώδυνες καταστάσεις και να συνεχίσει να λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – η κυβέρνηση συνασπισμού του Αλέξη Τσίπρα καταρρέει έπειτα από μερικές εβδομάδες και αναλαμβάνει μια φιλο – ευρωπαϊκή κυβέρνηση, είτε με ή χωρίς να μεσολαβήσουν νέες εκλογές. Συνολική πιθανότητα να βρίσκεται ακόμη στη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα στο τέλος του χρόνου: 30%.
3η εκδοχή: από τις διερευνητικές δεν προκύπτει κυβέρνηση, όπως έγινε στις 6 Μαΐου: Υπό την απειλή γενικευμένου χάους και κατάρρευσης, κάποια μικρότερα κόμματα (ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ) αναγκάζονται να συμμετέχουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ευρύτερη συμμαχία όπως αυτή, θα προσπαθήσει να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, ωστόσο θα είναι πιο δύσκολο να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τις απαιτήσεις της Ευρώπης από ότι μια κυβέρνηση με συμμετοχή μόνο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι πιθανότητες να βρίσκεται ακόμα η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ στο τέλος του χρόνου υπολογίζονται σε αυτή την εκδοχή σε 50% ή λιγότερο.