Αυξάνονται οι μετανάστες που επιλέγουν εθελοντικό επαναπατρισμό

Αυξάνονται οι μετανάστες που επιλέγουν εθελοντικό επαναπατρισμό
Μέσα σε 2 χρόνια, έως τον Ιούνιο του 2012, εγκατέλειψαν εθελοντικά την Ελλάδα και επαναπατρίστηκαν περίπου 4.500 μετανάστες, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός εκείνων που θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Εθελοντική Επιστροφή και Επανένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη χώρα καταγωγής τους», που διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Προγράμματος Εθελοντικής Επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που υλοποίησε το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή του Γραφείου Ελλάδος του ΔΟΜ, «κάθε μέρα τουλάχιστον 100 άτομα περιμένουν στην ουρά έξω από τα γραφεία του Οργανισμού», ενώ περίπου 9.000 αιτήσεις επαναπατρισμού βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόγραμμα επιτυχημένο και υπογράμμισε ότι δίνει «μία λύση σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Εννέα στους δέκα μετανάστες που προσέρχονται στα γραφεία του ΔΟΜ αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής ή στέγης και δεν έχουν τα προβλεπόμενα νόμιμα χαρτιά που ορίζει το ελληνικό κράτος. Μέσω των προγραμμάτων εθελοντικής επιστροφής, τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ενώ παράλληλα, κίνητρο αποτελεί το επίδομα των τριακοσίων ευρώ, που διευκολύνει την κάλυψη των πρώτων εξόδων αμέσως μετά την επιστροφή στη χώρα τους.

Από την πλευρά τους οι αντιπρόσωποι των μεταναστών σημείωσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας ότι όλο και περισσότεροι γίνονται οι μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ καταδίκασαν τις «σωματικές και ψυχολογικές επιθέσεις εναντίον των μεταναστών το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα». «Μετανάστες δεν είναι οι μη νόμιμοι, αλλά και οι νόμιμοι που θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί, πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος.

Πηγή: ΑΜΠΕ