Στό τέλος Ιουνίου οι βαθμοί των Πανελλαδικών

Στό τέλος Ιουνίου οι βαθμοί των Πανελλαδικών
«Παράταση» ενός μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου, παίρνει, όπως όλα δείχνουν, η ισχύς της συμβιβαστικής λύσης για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ η οποία έχει «παγώσει» εξαιτίας της μη εκλογής νέων διοικήσεων με βάση το νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Τη λύση αυτή ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί προσωρινά η χρηματοδότηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Βαθμοί
Παράλληλα, η υπουργός έκανε γνωστό ότι οι βαθμολογίες των αποφοίτων Λυκείων που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουνίου, ενώ ήδη από τις 18 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου θα μπορούν ηλεκτρονικά να υποβάλλουν τα μηχανογραφικά δελτία με τα τμήματα προτίμησής τους. Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ειδικότερα, γράφει το imerisia.gr, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο σάλο που ξέσπασε με την επιλογή του επίμαχου ερωτήματος Γ4 στο μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης. Η κ. Κιάου χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της είχαν οριστεί από τον προκάτοχό της. Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια, εάν είχε τη δυνατότητα, θα άλλαζε τη σύνθεσή της λέγοντας ότι «αυτό που με προβλημάτισε είναι οι αρμόδιοι εισηγητές των θεμάτων της Φυσικής».

Παράλληλα, η υπουργός έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. «Η προεκλογική περίοδος πυροδότησε, δυστυχώς, πολιτικές σκοπιμότητες?» επισήμανε, εκφράζοντας την πικρία της για την κίνηση προκατόχων της να τη χαρακτηρίσουν «άπειρη» και «αδιάβαστη».

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τα τετράδια στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου τα ονόματα των συμμετεχόντων αποτυπώνονταν στο εξώφυλλο, φαίνεται ότι ευθύνονταν? γερμανικός δάκτυλος. Όπως είπε ο διευθυντής του τμήματος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων κ. Χ. Μπαλίκος, φέτος η προμήθεια του χαρτιού έγινε από τη Γερμανία -και μάλιστα με καθυστέρηση διότι η προμηθεύτρια εταιρεία απαιτούσε την προπληρωμή του- και η ποιότητά του ήταν διαφορετική. Τελικά, το πρόβλημα λύθηκε με την τοποθέτηση αυτοκόλλητων και στα εξώφυλλα των τετραδίων.

Χρηματοδότηση
Αναφερόμενη στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, η κ. Κιάου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ που λήγει στο τέλος Ιουνίου, καθώς δεν θα μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες, αλλά ούτε και τις παροχές που αφορούν στη στέγαση ή την σίτιση των φοιτητών τους.

Η ίδια σκοπεύει να εισηγηθεί το «ξεπάγωμα» της χρηματοδότηση των ιδρυμάτων για το μήνα Ιούλιο, ενώ η οριστική λύση του θέματος παραπέμπεται στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσει το διοικητικό «κενό» που θα υπάρξει στα ΑΕΙ τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αφού ο νόμος προβλέπει ότι οι σημερινές πρυτανικές αρχές πρέπει να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους στις 31 Αυγούστου για να αναλάβουν οι νέες διοικήσεις. Αυτές, όμως, δεν έχουν εκλεγεί σε κανένα πανεπιστήμιο...