"Όχι νέες εκλογές, αλλά δημοψήφισμα"

"Όχι νέες εκλογές, αλλά  δημοψήφισμα"
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες εάν επιθυμούν ή όχι την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει ο Γερμανός αναλυτής Χέριμπερτ Ντίτερ του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWR), με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit.

«Είναι απολύτως ασαφές ποιες είναι οι προτιμήσεις της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά τη μελλοντική της εξέλιξη», επισημαίνει ο κ. Ντίτερ και εξηγεί ότι «από τη μια πλευρά τα 2/3 των ψηφοφόρων υπερψήφισαν κόμματα τα οποία απορρίπτουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε και από την άλλη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα 2/3 του λαού θέλουν να παραμείνει η χώρα εντός ΕΕ». Ο ίδιος εντοπίζει σε αυτό το σημείο αντίφαση, η οποία πρέπει να διευκρινιστεί.

«Οι δύο στόχοι δεν είναι ταυτόχρονα επιτεύξιμοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέλος μιας λέσχης τους κανόνες της οποίας περιφρονεί διαρκώς. Γι' αυτό τώρα είναι απαραίτητες, όχι νέες εκλογές, αλλά ένα δημοψήφισμα», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ