Παύση επιχειρήσεων στη Συρία

Παύση επιχειρήσεων στη Συρία

Σχεδόν δέκα ημέρες μετά την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται για πέντε ημέρες και οι ΗΠΑ δηλώνουν πως θα διευκολύνουν τη συντεταγμένη αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από τη ζώνη που επιθυμεί να δημιουργήσει η Τουρκία κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να πανηγυρίσει την εξέλιξη λέγοντας πως εκατομμύρια ζωές θα σωθούν, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ανασταλούν τελεσίδικα μετά την αποχώρηση του συνόλου των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή.

“Αναστέλλουμε και δεν σταματάμε την επιχείρηση” διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν επιπλέον οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία και θα αναστείλουν αυτές που έχουν ήδη ανακοινώσει μετά την πλήρη παύση των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Μέχρι στιγμής πάντως οι Κούρδοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων δεν έχουν σχολιάσει τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ