Νέα συμφωνία για το Brexit αλλά...

Νέα συμφωνία για το Brexit αλλά...

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν μια νέα συμφωνία για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

 

Μετά από έναν νέο εντατικό γύρο διαπραγματεύσεν οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ωστόσο ο Τζόνσον θα αντιμετωπίσει όπως φαίνεται αρκετές δυσκολίες για να λάβει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία - έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ. Σε επιστολή του ο Γιούνκερ δήλωσε είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει πως δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, γεγονός που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει στηρίγματα μεταξύ των Συντηρητικών που διεγράφησαν πρόσφατα.

Οι Εργατικοί καθιστούν σαφή την αρνητική στάση που θα υιοθετήσουν έναντι της συμφωνίας, καθώς ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν τη χαρακτηρίζει ως χειρότερη από εκείνη που είχε επιτύχει η Τερέζα Μέι. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την άλωση του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας από αμερικανικές εταιρείες, υποστήριξε ο Κόρμπιν. "Αυτή η συμφωνία-ξεπούλημα δεν ενώνει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί" υποστήριξε ο Κόρμπιν επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ