Έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. στις 10 Απριλίου μετά τη νέα απόρριψη της συμφωνίας του Brexit

Έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. στις 10 Απριλίου μετά τη νέα απόρριψη της συμφωνίας του Brexit
Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε με 344 ψήφους εναντίον και 286 υπέρ και για τρίτη συνεχόμενη φορά τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο άκουσμα του αποτελέσματος η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε τη θλίψη της και σχολίασε πως το Κοινοβούλιο έφτασε στα όρια της διαδικασίας, δήλωση που ορισμένοι ερμηνεύουν ως προάγγελο πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει για το συντεταγμένο Brexit, όπως απαιτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως μετά από την απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής στις 10 Απριλίου.

Η συμφωνία πρέπει να αλλάξει, υποστήριξε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και πρόσθεσε πως πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν εκλογές. Την παραίτηση της πρωθυπουργού ζήτησε και ο Στιβ Μπέικερ ισχυρός παράγοντας της ομάδας των Συντηρητικών που τάσσεται υπέρ του Brexit.

Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, με βάση τα τωρινά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ